De batterijcellen vormen het hart van een VW ID.5.

Batterijfabrieken: aandrijving voor e-mobiliteit

De batterij is het hart van een elektrische auto. Samen met andere onderdelen is ze bepalend voor kwaliteitskenmerken zoals de prestaties, het rijbereik en de levensduur van het voertuig. Dat maakt het des te belangrijker om zelf expertise en capaciteiten voor de productie van batterijcellen op te bouwen.

Dat en veel meer over de productie van batterijcellen komt u hier te weten:

  • Het Volkswagen-concern bouwt momenteel zijn eerste eigen batterijcelfabriek in Salzgitter.
  • Het concern plant in totaal zes Europese fabrieken voor de productie van batterijcellen, deels in samenwerking met partners.
  • In de toekomst kan er in Noord-Amerika nog extra productiecapaciteit worden gecreëerd.

Toenemende vraag naar batterijen en cellen

De vraag naar batterijen stijgt omdat het aantal elektrische auto's gestaag groeit. Tegen 2030 wil de Duitse regering 15 miljoen elektrische auto's ingeschreven hebben in Duitsland.

Wat dat betekent voor de toekomstige energiebehoefte van de personenwagenmarkt blijkt uit twee kleine rekenvoorbeelden: Als die 15 miljoen elektrische auto's in Duitsland over een 50 kWh-batterij zouden beschikken, zou dit overeenkomen met een jaarlijkse vraag naar ongeveer 750 gigawattuur (GWh) aan batterijcapaciteit. Met 15 miljoen voertuigen die elk over een 75 kWh-batterij beschikken, zou de jaarlijkse vraag voor Duitsland alleen al ongeveer 1.125 GWh bedragen.

SalzGiga: de eerste eigen celproductie  

In juli 2022 legde Volkswagen Group-dochter PowerCo de eerste steen voor de SalzGiga-celfabriek in Salzgitter, de eerste eigen productie-eenheid voor batterijcellen van de groep. De productie moet in 2025 van start gaan en het bedrijf zal hier de komende jaren ongeveer twee miljard euro investeren. In de toekomst zal Volkswagens eenheidscel voor het volumesegment in deze fabriek worden geproduceerd. Zij maakt het mogelijk om verschillende celchemieën flexibel in te zetten en ze zal in maximaal 80% van alle groepsmodellen worden gebruikt. Een van de voordelen van de eenheidscel: het zou de batterijkosten met 50% verminderen. SalzGiga geeft tevens het startsein voor het wereldwijde batterij-offensief van het concern, dat zal resulteren in de bouw van bijkomende celfabrieken.

Afbeelding: De productie van batterijcellen voor de batterijen van elektrische auto's.
Het Volkswagen-concern wil in de toekomst op zes locaties in Europa batterijcellen produceren.

Gebundelde activiteiten

Om deze activiteiten te bundelen, werd de dochteronderneming PowerCo opgericht. Zij beheert onder meer de ontwikkeling van internationale fabrieksactiviteiten en de verdere ontwikkeling van de celtechnologie van Salzgitter. Andere producten zoals massaopslagsystemen voor het energienetwerk staan gepland voor de toekomst.

De celfabriek Northvolt Ett in Skellefteå in Noord-Zweden, die samen met partner Northvolt AB wordt geëxploiteerd, moet al in 2023 operationeel zijn. Daar zullen batterijen voor het topsegment worden geproduceerd. Na Salzgitter zal de volgende celfabriek in Valencia worden gebouwd en voor drie andere celfabrieken in Europa wordt momenteel nog gezocht naar geschikte sites.

De zes Europese batterijfabrieken zullen tegen 2030 batterijcellen met een totale energiewaarde van 240 gigawattuur per jaar produceren. Naast Europa tast PowerCo ook reeds de mogelijkheden af om extra productiecapaciteit te voorzien in Noord-Amerika.

Afbeelding: Het modulaire MEB-platform van Volkswagen.
De vraag naar batterijen voor elektrische auto's neemt toe.

Efficiëntie door standaardisering

De nieuwe celproductiefaciliteit in Salzgitter vormt ook de blauwdruk voor de nieuwe celfabrieken in Europa, die – op basis van Europese normen – moeten voldoen aan de SalzGiga-normen op gebieden zoals uitrusting, gebouwen, infrastructuur, product, processen en IT. Zo zullen ze zich snel kunnen aanpassen aan product- en productie-innovaties. Elke standaardfabriek zal voor 100% worden aangedreven met hernieuwbare elektriciteit en is voorzien om in de toekomst een gesloten recyclagelus (closed-loop-recycling) tot stand te brengen.

Werken aan de volgende batterijgeneratie

Volkswagen boekt echter niet alleen vooruitgang bij het opzetten van de batterijcelproductie in Europa, maar ook bij het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe batterijen: de groep heeft een belang in de Amerikaanse start-up QuantumScape, een van de pioniers op het gebied van vastestofbatterijen (solid-state batteries). Zoals de term al aangeeft, heeft deze batterij geen vloeibare elektrolyt maar een vaste stof, wat verschillende voordelen heeft. De batterijen hebben onder meer een hogere energiedichtheid, die een nog groter rijbereik en snellere oplaadmogelijkheden biedt dan de huidige lithium-ionbatterijen – nog een stimulans voor de elektrische mobiliteit.

Onze ID. modellen

Testrit of direct configureren?
Naar onze ID.-modellen

Onze ID. modellen

Testrit of direct configureren?
Naar onze ID.-modellen

De ID.-modellen ID.3, ID.4, ID.5 GTX en ID. Buzz.

U wil onze volledig elektrische ID.-modellen beter leren kennen? Maak dan een testrit bij een VW-partner bij u in de buurt. Of gebruik onze online configurator om de ID. van uw dromen samen te stellen.