Eén Tiguan Allspace, twee honden, drie jobs

Als hoofdredacteur van ‘Dogs’, het grootste Europese hondenmagazine, designer en interieurconsulent zit Thomas Niederste-Werbeck nooit stil. Aan het stuur van de zeer veelzijdige Tiguan Allspace neemt de creatieveling ons mee op een tocht langs ‘zijn’ Mallorca. En ook de honden mogen mee.

Voorbij een onopvallend ijzeren hek voert een smal paadje ons naar de finca van Thomas Niederste-Werbeck, weggestopt in de groene heuvels in het noordoosten van Mallorca, een streek waar het in deze tijd van het jaar heel rustig is. Gisteravond heeft het geregend, met flink wat waterplassen en modder tot gevolg. Gelukkig voelt onze Tiguan Allspace zich even goed in zijn vel op verharde wegen als op bochtige plattelandsweggetjes.

10.00 UUR : 
Twee honden en flinkwat paarden.

Bij aankomst worden we hartelijk begroet door twee uitgelaten rosharige honden. Baasje en heer des huizes Thomas NiedersteWerbeck fluit zijn twee Ierse terriërs Buddy en Cooper kort maar krachtig terug. We hebben vandaag met Thomas afgesproken om samen het noordelijke deel van het eiland met zijn wilde natuur te ontdekken. En natuurlijk hoort daar ook een mooie wandeling in het gezelschap van zijn twee vrolijke honden bij.

Thomas Niederste-Werbeck houdt van grote, krachtige auto’s. Hij is dan ook blij dat we hem vandaag meenemen in een Tiguan Allspace 2.0 TDI 4MOTION. Thomas legt zelf iedere dag heel wat kilometers af. En altijd gaan zijn honden mee. Hij heeft altijd wel wat te vervoeren, en vaak zit ook zijn partner naast hem. Door de variabele bagageruimte en het grote aantal plaatsen kan er in de Tiguan Allspace bijzonder veel mee. Hij is 20 centimeter langer dan een klassieke Tiguan. En ook dynamisch rijplezier is verzekerd dankzij een motor die 176 kW – of 240 pk – ontwikkelt.

Wit Tiguan

11.00 UUR : 
Op naar het noorden.

We vertrekken richting ‘Parque Natural de Llevant’ en genieten onderweg van een schitterend panorama waarin zee en bergen elkaar afwisselen. Langs tal van haarspeldbochten is het landschap ronduit adembenemend. Winter en lente zijn de favoriete seizoenen van Thomas Niederste-Werbeck. In die periode van het jaar behoort het eiland weer toe aan de bewoners. Pas wanneer de eerste vakantiegangers in mei weer opduiken, komen badplaatsen zoals Cala Ratjada en Can Picafort opnieuw tot leven. Vandaag zijn we er haast alleen.

14.00 UUR : 
Door de oude stad van Artà.

Onze tocht gaat verder naar Arta, een typisch Mallorcaans stadje dat ook de hoofdplaats van het noordelijke deel van het eiland is. Met de Tiguan Allspace baant Thomas Niederste-Werbeck zich behendig een weg door de steegjes van de oude stad naar zijn showroom. Sommige straatjes zijn zo smal dat we alleen met behulp van geluidssignalen en visuele waarschuwingen vlot kunnen afslaan. Je moet echt wel van Mallorca zijn om in dit doolhof van steegjes met een vrij grote auto toch koelbloedig te blijven. Of Thomas Niederste-Werbeck heten. Onze gids voor een dag bestuurt de Tiguan Allspace met dezelfde vriendelijke kalmte die hij in zijn magazine en bij zijn designprojecten aan de dag legt.

Wit Tiguan - Voorkant

15.00 UUR : 
Bezoek aan de showroom.

Thomas Niederste-Werbeck parkeert de wagen voor zijn showroom. De honden spurten de winkel in en verdwijnen achter meubelen, lampen en decoratieve objecten. Vaste openingsuren zijn er niet. De winkel is tegelijk een visitekaartje en een leveringsadres. “Door de afgelegen ligging is er geen postbedeling bij mijn huis in de heuvels. Dat was een van de redenen om in Arta een winkel te openen. Zo heb ik een adres waar pakjes en meubelen geleverd kunnen worden.” Maar waarom dan niet gewoon naar de stad verhuizen? “Ik ben een levensgenieter. En voor mij betekent dat ook te midden van de natuur wonen. Ik hou ook van huizen. Eigenlijk hou ik vooral van verhuizen. Een huis naar mijn smaak inrichten, dat maakt me gelukkig. Ik ben in mijn leven al 22 keer verhuisd. En nooit zag ik daar tegenop, integendeel: ik zie het telkens als een vat vol mogelijkheden.”

Tiguan en 3 honden

Door de royale binnenruimte lost de veelzijdige SUV met zeven zitplaatsen zowat  alle verwachtingen.

Ensaimada

Dit traditionele nagerecht uit Mallorca is een groot rond gebak, gevuld met pudding of confituur. Je ziet Mallorcanen vaak op straat wandelen met hun kartonnen ensaimadadoos, en dan vooral op zondag, want deze zoete lekkernij mag op sociale activiteiten niet ontbreken. De “beste ensaimada’s ter wereld” zijn blijkbaar te vinden bij bakkerij Forn Sant Francese in het plaatsje Inca.

Wit Tiguan - Ensaimada
Magazine - Architectuuren lifestylemagazine

De beroepsbezigheden van Thomas Niederste-Werbeck slorpen veel tijd en energie op. Zo is hij consulent bij een gespecialiseerd architectuuren lifestylemagazine van een grote uitgeverij in Hamburg. En hij is ook hoofdredacteur van ‘Dogs’, het grootste Europese magazine over honden. Elke maand reist hij voor enkele dagen naar Hamburg. Nadat ze jarenlang zowat uitsluitend voor hun werk hadden geleefd, besloten Thomas Niederste-Werbeck en zijn partner om het roer om te gooien en het voortaan wat rustiger aan te doen. Ze brachten vroeger de wintermaanden al op Mallorca door, maar kregen uiteindelijk toch zin om definitief op het eiland te gaan wonen. Wat ze twee jaar geleden dan ook deden.

16.00 UUR : 
Wandeling in Colonia de San Pere.

Ondanks zijn drukke agenda mag één dagelijks ritueel volgens Thomas niet ontbreken: een lange strandwandeling met Buddy en Cooper. In het beschermde natuurgebied van Colonia de Sant Pere, op een tiental kilometer van Arta, ligt het lievelingsstrand van de viervoeters. De terriërs wachten enthousiast kwispelend tot Thomas hen een stok toewerpt. “In de winter komt de zon hier vrij laat op en dan is de late namiddag het mooiste moment van de dag.” Op het beschermde strand vormen de vele gedroogde algen een tapijt van wel een meter dik. De honden buitelen over de verende ondergrond, woelen er met hun snuit in en hollen naar alles wat hun baasje hen toewerpt. Het lijkt wel alsof Buddy en Cooper alle honden ter wereld toeblaffen om met hen op dit gedroomde hondenstrand te komen spelen.

 

Mallorca met Tiguan


Toptips voor een bezoek aan Mallorca :  

De Coves d’Arta zijn een grottenstelsel vol stalactieten en stalagmieten aan de oostkust van Mallorca. Niet alleen de grotten zelf zijn prachtig, ook de weg ernaartoe en het uitzicht op de zee zijn ronduit adembenemend. Het nabijgelegen natuurgebied ‘Parque Natural de Llevant’ is zeker ook een omweg waard.

Aanrader :

In een fraai winkeltje in het gezellige autovrije centrum van Arta, Ametlla+ de Mallorca, vind je overheerlijke amandelspecialiteiten. Een must om mee te nemen.

www.ametllademallorca.comOpens an external link

Onderweg :

In de Tiguan Allspace kunnen zeven mensen plaatsnemen: twee vooraan, drie op de middenbank en twee achteraan. Als je de achterbank opdeelt en in een handomdraai neerklapt, kun je een hele voorraad ensaimada-dozen meenemen en nog steeds met zes inzittenden verder. En dan is er in de kofferruimte nog plaats genoeg voor je badpak of zwembroek.

17.00 UUR :
De zee. 

Zijn passie voor dit stukje van de wereld omschrijft Thomas Niederste-Werbeck als voIgt: "De zee ziet er elke dag anders uit, soms ontketend, soms rimpelloos. Ik hou wel van die afwisseling. Als ik ga wandelen, komen ideeën in me op en vind ik oplossingen voor problemen. De wind, de openheid, de onmetelijkheid van de zee, dat maakt de geest helder." Tijdens de wandeling vertelt Thomas Niederste-Werbeck ons waar die liefde voor honden vandaan komt. Zijn eerste heette Bastian. Thomas was negen jaar en wou absoluut een bond. In 1972, het jaar van de Olympische Spelen in München, was de veel-kleurige teckel Waldi, een creatie van designer Otl Aicher, de mascotte van de Spelen. Hierdoor werd dit ras razend populair. De buren van Thomas hadden net een nestje teckels en zo kreeg hij zijn langverwachte kameraad. ledere namiddag maakte Thomas een lange wandeling met zijn bond. Van de eerste tot de laatste dag, 18 jaar later, toen Bastian naar de hondenhemel vertrok. Daarna kwam Sammy, de eerste terriër van Thomas.

En met Sammy bereikte die toen al meer dan 30 jaar durende liefde voor hon-den zijn hoogtepunt bij de lancering van het magazine Dogs in 2006. Ais toenmalig stylist, creative director en hoofdredacteur van een magazine over interieurdesign in Hamburg vond Thomas dat een specifiek blad over de schoonheid van honden in het medialandschap ontbrak. "Er waren wel gespe-cialiseerde tijdschriften over bepaalde rassen, over kweken in het algemeen en over de gezondheid van honden, maar nergens werd bijzondere aandacht besteed aan de schoonheid van die dieren. Nochtans hebben honden altijd al een esthetische rol gespeeld in kunst, fotografie en film. Ik wou dus een magazine ontwerpen dat de puur visuele kant van de bond zou belichten." Dus ging Thomas Niederste-Werbeck intern de concurrentie aan met zijn werkge-ver, Gruner + Jahr, en de hondenliefhebber won het pleit. Dogs is vandaag het grootste hondenmagazine in Europa. En voor Thomas en zijn trouwe viervoe-ters is niets beter dan een krachtige, ruime wagen. Zoals de Tiguan Allspace.

Thomas Niederste-Werbeck et ces chien + Tiguan

17.30 UUR:
De dag loopt op z'n einde.

Cooper is moe. De jongste van de terriers heeft nog niet de conditie van Buddy, die urenlang in de dui-nen zou kunnen ronddartelen. Maar hij gehoorzaamt en laat zijn kameraad verstaan dat aan allé mooie liedjes een einde komt. Tijd om naar huis terug te keren. Maar niet zonder nog een omweggetje links of rechts, het rijplezier is te groot. Deze mooie uitstap besluiten we dan ook met een vraag: mag je een auto met zoveel stijl en een uitgesproken moderne designtaal afbeelden bij een zonsondergang boven zee? De honden trekken het zich niet aan, ze slapen al. Thomas Niederste-Werbeck glimlacht. De ge-passioneerde honden- en designliefhebber laat ons het antwoord raden.

Thomas Niederste-Werbeck et ces chien + Tiguan