Eén Tiguan Allspace
Eén Tiguan Allspace
Eén Tiguan Allspace

Eén Tiguan Allspace, twee honden, drie jobs.

Als hoofdredacteur van ‘Dogs’, het grootste Europese hondenmagazine, designer en interieurconsulent zit Thomas Niederste-Werbeck nooit stil. Aan het stuur van de zeer veelzijdige Tiguan Allspace neemt de creatieveling ons mee op een tocht langs ‘zijn’ Mallorca. En ook de honden mogen mee.

Als hoofdredacteur van ‘Dogs’, het grootste Europese hondenmagazine, designer en interieurconsulent zit Thomas Niederste-Werbeck nooit stil. Aan het stuur van de zeer veelzijdige Tiguan Allspace neemt de creatieveling ons mee op een tocht langs ‘zijn’ Mallorca. En ook de honden mogen mee.

Voorbij een onopvallend ijzeren hek voert een smal paadje ons naar de finca van Thomas Niederste-Werbeck, weggestopt in de groene heuvels in het noordoosten van Mallorca, een streek waar het in deze tijd van het jaar heel rustig is. Gisteravond heeft het geregend, met flink wat waterplassen en modder tot gevolg. Gelukkig voelt onze Tiguan Allspace zich even goed in zijn vel op verharde wegen als op bochtige plattelandsweggetjes.

10.00 UUR : 
Twee honden en flinkwat paarden.

Bij aankomst worden we hartelijk begroet door twee uitgelaten rosharige honden. Baasje en heer des huizes Thomas NiedersteWerbeck fluit zijn twee Ierse terriërs Buddy en Cooper kort maar krachtig terug. We hebben vandaag met Thomas afgesproken om samen het noordelijke deel van het eiland met zijn wilde natuur te ontdekken. En natuurlijk hoort daar ook een mooie wandeling in het gezelschap van zijn twee vrolijke honden bij.

Thomas Niederste-Werbeck houdt van grote, krachtige auto’s. Hij is dan ook blij dat we hem vandaag meenemen in een Tiguan Allspace 2.0 TDI 4MOTION. Thomas legt zelf iedere dag heel wat kilometers af. En altijd gaan zijn honden mee. Hij heeft altijd wel wat te vervoeren, en vaak zit ook zijn partner naast hem. Door de variabele bagageruimte en het grote aantal plaatsen kan er in de Tiguan Allspace bijzonder veel mee. Hij is 20 centimeter langer dan een klassieke Tiguan. En ook dynamisch rijplezier is verzekerd dankzij een motor die 176 kW – of 240 pk – ontwikkelt.

Wit Tiguan

11.00 UUR : 
Op naar het noorden.

We vertrekken richting ‘Parque Natural de Llevant’ en genieten onderweg van een schitterend panorama waarin zee en bergen elkaar afwisselen. Langs tal van haarspeldbochten is het landschap ronduit adembenemend. Winter en lente zijn de favoriete seizoenen van Thomas Niederste-Werbeck. In die periode van het jaar behoort het eiland weer toe aan de bewoners. Pas wanneer de eerste vakantiegangers in mei weer opduiken, komen badplaatsen zoals Cala Ratjada en Can Picafort opnieuw tot leven. Vandaag zijn we er haast alleen.

14.00 UUR : 
Door de oude stad van Artà.

Onze tocht gaat verder naar Arta, een typisch Mallorcaans stadje dat ook de hoofdplaats van het noordelijke deel van het eiland is. Met de Tiguan Allspace baant Thomas Niederste-Werbeck zich behendig een weg door de steegjes van de oude stad naar zijn showroom. Sommige straatjes zijn zo smal dat we alleen met behulp van geluidssignalen en visuele waarschuwingen vlot kunnen afslaan. Je moet echt wel van Mallorca zijn om in dit doolhof van steegjes met een vrij grote auto toch koelbloedig te blijven. Of Thomas Niederste-Werbeck heten. Onze gids voor een dag bestuurt de Tiguan Allspace met dezelfde vriendelijke kalmte die hij in zijn magazine en bij zijn designprojecten aan de dag legt.

Wit Tiguan - Voorkant

15.00 UUR : 
Bezoek aan de showroom.

Thomas Niederste-Werbeck parkeert de wagen voor zijn showroom. De honden spurten de winkel in en verdwijnen achter meubelen, lampen en decoratieve objecten. Vaste openingsuren zijn er niet. De winkel is tegelijk een visitekaartje en een leveringsadres. “Door de afgelegen ligging is er geen postbedeling bij mijn huis in de heuvels. Dat was een van de redenen om in Arta een winkel te openen. Zo heb ik een adres waar pakjes en meubelen geleverd kunnen worden.” Maar waarom dan niet gewoon naar de stad verhuizen? “Ik ben een levensgenieter. En voor mij betekent dat ook te midden van de natuur wonen. Ik hou ook van huizen. Eigenlijk hou ik vooral van verhuizen. Een huis naar mijn smaak inrichten, dat maakt me gelukkig. Ik ben in mijn leven al 22 keer verhuisd. En nooit zag ik daar tegenop, integendeel: ik zie het telkens als een vat vol mogelijkheden.”

Tiguan en 3 honden

Door de royale binnenruimte lost de veelzijdige SUV met zeven zitplaatsen zowat  alle verwachtingen.

Ensaimada

Dit traditionele nagerecht uit Mallorca is een groot rond gebak, gevuld met pudding of confituur. Je ziet Mallorcanen vaak op straat wandelen met hun kartonnen ensaimadadoos, en dan vooral op zondag, want deze zoete lekkernij mag op sociale activiteiten niet ontbreken. De “beste ensaimada’s ter wereld” zijn blijkbaar te vinden bij bakkerij Forn Sant Francese in het plaatsje Inca.

Wit Tiguan - Ensaimada
Magazine - Architectuuren lifestylemagazine

De beroepsbezigheden van Thomas Niederste-Werbeck slorpen veel tijd en energie op. Zo is hij consulent bij een gespecialiseerd architectuuren lifestylemagazine van een grote uitgeverij in Hamburg. En hij is ook hoofdredacteur van ‘Dogs’, het grootste Europese magazine over honden. Elke maand reist hij voor enkele dagen naar Hamburg. Nadat ze jarenlang zowat uitsluitend voor hun werk hadden geleefd, besloten Thomas Niederste-Werbeck en zijn partner om het roer om te gooien en het voortaan wat rustiger aan te doen. Ze brachten vroeger de wintermaanden al op Mallorca door, maar kregen uiteindelijk toch zin om definitief op het eiland te gaan wonen. Wat ze twee jaar geleden dan ook deden.

16.00 UUR : 
Wandeling in Colonia de San Pere.

Ondanks zijn drukke agenda mag één dagelijks ritueel volgens Thomas niet ontbreken: een lange strandwandeling met Buddy en Cooper. In het beschermde natuurgebied van Colonia de Sant Pere, op een tiental kilometer van Arta, ligt het lievelingsstrand van de viervoeters. De terriërs wachten enthousiast kwispelend tot Thomas hen een stok toewerpt. “In de winter komt de zon hier vrij laat op en dan is de late namiddag het mooiste moment van de dag.” Op het beschermde strand vormen de vele gedroogde algen een tapijt van wel een meter dik. De honden buitelen over de verende ondergrond, woelen er met hun snuit in en hollen naar alles wat hun baasje hen toewerpt. Het lijkt wel alsof Buddy en Cooper alle honden ter wereld toeblaffen om met hen op dit gedroomde hondenstrand te komen spelen.

 

Mallorca met Tiguan


Toptips voor een bezoek aan Mallorca :  

De Coves d’Arta zijn een grottenstelsel vol stalactieten en stalagmieten aan de oostkust van Mallorca. Niet alleen de grotten zelf zijn prachtig, ook de weg ernaartoe en het uitzicht op de zee zijn ronduit adembenemend. Het nabijgelegen natuurgebied ‘Parque Natural de Llevant’ is zeker ook een omweg waard.

Aanrader :

In een fraai winkeltje in het gezellige autovrije centrum van Arta, Ametlla+ de Mallorca, vind je overheerlijke amandelspecialiteiten. Een must om mee te nemen.

www.ametllademallorca.comOpens an external link

Onderweg :

In de Tiguan Allspace kunnen zeven mensen plaatsnemen: twee vooraan, drie op de middenbank en twee achteraan. Als je de achterbank opdeelt en in een handomdraai neerklapt, kun je een hele voorraad ensaimada-dozen meenemen en nog steeds met zes inzittenden verder. En dan is er in de kofferruimte nog plaats genoeg voor je badpak of zwembroek.

17H00 : 
La mer.

Ce coin du globe passionne Thomas Niederste-Werbeck. « La mer est différente chaque jour. Parfois, elle est déchaînée. Parfois, elle est parfaitement calme. J’aime ce changement. Lorsque je pars en balade, des idées me viennent à l’esprit et je peux trouver des solutions à des problèmes qui sont apparus. Le vent, l’immensité de la mer, cela purifie l’esprit. » Tout en marchant, Thomas Niederste-Werbeck nous raconte d’où vient cet amour des chiens. Le premier s’appelait Bastian. À neuf ans, Thomas voulait absolument un chien. En 1972, l’année des Jeux Olympiques de Munich, le basset multicolore « Waldi » créé par le designer Otl Aicher devenait la mascotte des JO. Cette race vit alors sa popularité exploser. Les voisins de Thomas ayant justement eu une portée de bassets, Thomas put alors avoir son compagnon tellement attendu. Chaque soir, Thomas faisait une longue balade avec son chien. Du premier au dernier jour, 18 ans plus tard, quand Bastian rejoignit le paradis des bassets. Ensuite, il y eut Sammy. Le premier terrier de Thomas.

C’est avec Sammy que cet amour des chiens, long de plus de 30 ans, culmina avec la création du magazine Dogs en 2006. Alors styliste, directeur artistique et rédacteur en chef d’un magazine de design intérieur de Hambourg, Thomas estimait qu’il manquait dans le paysage médiatique un titre dédié à la beauté des chiens. « On trouvait des magazines spécialisés dans certaines races, dans l’élevage canin en général ou encore dans la santé des chiens, mais aucun ne se focalisait sur la beauté de ces animaux, alors que les chiens ont toujours joué un rôle dans les arts, la photographie ou le cinéma. Je voulais donc créer un magazine qui s’intéresse au chien dans une perspective purement visuelle. » Un conflit interne opposa Thomas Niederste- Werbeck à son employeur, Gruner + Jahr, et le passionné des chiens l’emporta. Dogs est aujourd’hui le plus grand magazine dédié aux chiens en Europe. Et pour Thomas et ses compagnons, rien ne vaut un véhicule puissant et spacieux, comme le Tiguan.

Thomas Niederste-Werbeck et ces chien + Tiguan

17H30 : 
La journée se termine.

Cooper est fatigué. Le plus jeune des terriers n’a pas encore la condition de Buddy, qui pourrait gambader dans les dunes pendant des heures et des heures. Mais il obéit, faisant comprendre à son camarade que toutes les bonnes choses ont une fin. L’heure est venue de rentrer à la maison. En faisant évidemment quelques détours. Sur la route, le plaisir est aussi omniprésent. Cette belle balade se termine sur un point d’interrogation : peut-on décrire un véhicule aussi élégant en utilisant le jargon des stylistes contemporains avec pour toile de fond un coucher de soleil sur la mer ? Les chiens n’ont que faire de ces considérations. Ils dorment. Thomas Niederste-Werbeck sourit. Cet amoureux des chiens et du design nous laisse décider de la réponse.

Thomas Niederste-Werbeck et ces chien + Tiguan