Car Trax: 
de nieuwe muziekpijler van Volkswagen

Bij een love brand hoort een specifieke soundtrack, gemaakt door en voor Volkswagen-bestuurders. Drijvende krachten Ozark Henry en Gert Van Leeuw leggen uit hoe Car Trax begon, waar het nu staat en waar het naartoe gaat.

Het idee om iets met muziek te doen, speelt al sinds ik eind 2021 bij Volkswagen België aan de slag ben gegaan als directeur
Gert Van Leeuw

“Kort daarna diende de kans zich aan om een muzikale avond bij Ozark Henry te beleven in zijn studio aan de zee. Dat leek me de perfecte gelegenheid om de mensen rond het merk te leren kennen en Volkswagen weer aan muziek te linken. Ons huis heeft immers altijd iets met muziek gehad, met name als partner van concerten en sponsor van grote festivals. Daar wou ik terug naartoe, maar wel op een andere manier dan voor de pandemie.”

En of Piet Goddaer alias Ozark Henry de ideale partner zou blijken om die nieuwe weg in te slaan.

Hoe het begon

Diezelfde avond greep de muzikant in Gert zijn kans om samen met Piet een nummer te spelen voor alle genodigden. Nota bene eentje van David Bowie, die zijn bewondering voor de muziek van Ozark Henry nooit onder stoelen of banken heeft gestoken.

“Dat bleek uiteindelijk zo’n fijn moment voor iedereen dat ik er twee ideeën aan heb overgehouden”, licht Gert toe. “In de eerste plaats wilde ik alle muzikale Volkswagen-bestuurders de kans bieden om hetzelfde te beleven. En ten tweede zou ik een zelfgemaakte compositie met Piet opnemen om te bewijzen dat die ambitie dankzij Volkswagen voor iedereen binnen handbereik ligt.”

Begin 2023 werd de muzikale droom werkelijkheid. Gert trok naar Oostduinkerke om samen met Ozark Henry een pianonummer op te nemen en hem tot artistiek leider van de eerste Car Trax-editie te benoemen.

 

Tijdens de opnames stelt Piet je enorm op je gemak en haalt het beste in je naar boven, zonder onnodig veel druk te leggen. Zijn geduld speelt daarbij een belangrijke rol, samen met zijn muzikaal inzicht om dingen te veranderen en te verbeteren.
Gert Van Leeuw

Het resultaat van die proefopname onder de twee protagonisten is een fijne instrumental geworden, die de titel Life Artist kreeg en qua sfeer perfect bij een meeslepende TV-serie zou passen.

Buiten de lijntjes

“Artistieke samenwerkingen hebben altijd deel uitgemaakt van mijn werk als muzikant en producer”, bevestigt Piet. “Ik steek er steevast iets van op, zowel muzikaal als op menselijk vlak. Daarom ga ik ook telkens weer nieuwe uitdagingen aan, liefst in uiteenlopende vakgebieden zoals een project als Car Trax ten voeten uit bewijst. Rechttoe-rechtaan kan je dit opzet evenwel niet noemen. Sterker nog, ik denk dat het nog niet eerder gedaan is.” Het grote verschil met een klassieke talentenjacht is namelijk dat iedereen kan deelnemen die ook maar toonvast kan zingen of wat noten kan spelen en met een Volkswagen rijdt. Een basisniveau is weliswaar vereist, maar virtuositeit is absoluut geen must.

De drie nummers die Piet Goddaer voor Car Trax heeft geschreven, zijn trouwens songs die zomaar op een Ozark Henry-album kunnen staan. 

“Het grootste verschil is dat ik de instrumenten deze keer niet zelf heb ingespeeld” klinkt het, “maar zo divers mogelijk door Volkswagen-bestuurders heb laten invullen.”
Ozark Henry

Wat hij naar eigen zeggen wel bewust heeft gedaan, is de sfeer van de songs afgestemd op de luisteromgeving. In dit geval zullen dat auto’s in het algemeen en Volkswagens in het bijzonder zijn, die uitnodigen om te reizen en te ontdekken. Ozark Henry wil daarmee vooral de verwachting capteren die inherent verbonden is met rijden. Volgens Gert, die de demoversies al gehoord heeft, is hij daar met vlag en wimpel in geslaagd.

Toch heeft Piet er bewust voor gekozen om verschillende sferen te creëren met de drie composities. “Bij het ene nummer ligt het accent meer op de groove, bij een ander weegt het song-aspect feller door. Dat bepaalt dan weer of de boodschap van de song verteld wordt doorheen de tekst of met de sfeer.” Ter duiding geeft Piet nog mee dat hij niet zelf op de Car Trax-nummers zingt, vermits die rol eveneens is weggelegd voor het zangtalent dat zich massaal heeft aangemeld voor deze inaugurele editie. 

“Ook hierin merk je dat Gert een echte people manager is”, besluit Piet. “Hij wil met Car Trax zoveel mogelijk mensen bereiken door muziek als een gemeenschappelijke deler te gebruiken. Dat geeft hem de moed om buiten de lijntjes te kleuren en dit gedurfde project op de kaart te zetten.”

Geen eendagsvlieg

Als het aan Gert ligt, is dit overigens nog maar het begin van Car Trax. 

"Bij deze editie is Ozark Henry onze artistieke duizendpoot en focussen we ons op traditionele instrumenten. Volgend jaar kan dat zomaar een bekende DJ zijn, die op zoek gaat naar elektronisch muziektalent. Of een singer-songwriter, die solo-artiesten naar nieuwe hoogtes tilt. Zolang er muziek in zit, komt het genre voor Car Trax in aanmerking."
 

De lancering van de nieuwe muziekpijler valt bovendien netjes samen met het 75-jarig bestaan van Volkswagen België, wat het allemaal extra feestelijk maakt. Na de studio-opnames vinden ook de kooropnames in oktober 2023 plaats, die nog eens 150 zangers en zangeressen de kans geven om deel te nemen aan deze editie. De lancering van het eerste mini-album onder het Car Trax-label staat gepland voor begin 2024.