Volkswagen California XXL

In augustus 2017 onthulde Volkswagen niet zomaar een concept car, maar een studiemodel van een kampeerauto. Die kreeg de naam California XXL en pakte uit met het idee om van de Crafter een variant uit te brengen naar het concept dat al decennia lang succes kent met de Transporter.

Sinds de eerste generatie van de Transporter, alias T1, wisten de reisvarianten van de Volkswagen-bestelwagens een publiek te verleiden dat de wijde wereld wou verkennen. In 1988 schakelde het concept een versnelling hoger met de lancering van de eerste California, die toen gebaseerd was op de T2. Met volwaardige bedden en een echte kampeeruitrusting voorzien van een kookhoek en een koelkast, werd de California het synoniem voor het ideale compromis tussen een personenwagen en een grote motorhome. De California werd een echte legende waarvan op 30 jaar tijd zo’n 166.000 exemplaren werden gebouwd.

Een maatje groter

Vorig jaar waren onze ontwerpers benieuwd naar wat het concept van de California op een groter voertuig, namelijk de Volkswagen Crafter, zou geven. Het resultaat overtrof de verwachtingen, want het publiek reageerde heel enthousiast op dit model en zelfs de gespecialiseerde pers stelde dat de California XXL absoluut in productie moest gaan. Waarvan akte. Dit jaar werd de Volkswagen Grand California in wereldpremière onthuld op het Caravan en Motorhome Salon in Düsseldorf (24 augustus tot 2 september 2018).

Meer van dat

Met de Grand California, biedt Volkswagen voor het eerst een voertuig aan in het segment motorhomes van meer dan 6 meter en met een badkamer. Noteer meteen dat dit de voornaamste troef is van de Grand California. Hij beschikt namelijk over een echte badkamer die naam waardig, van 84x84 cm. Ze omvat uiteraard een toilet, maar ook een douche, een opklapbare lavabo, een handdoekrekje en tal van opbergruimten, waaronder een waterdicht kastje dat toiletpapier en dergelijke tegen vocht beschermt. Tenslotte, om plaats te winnen en omdat water en elektrische schakelaars niet samen gaan, wordt de verlichting van deze badkamer geregeld door een bewegingssensor.

Verder beschikt deze badkamer over een waterreservoir van 110 liter, wat voldoende is voor een gezin van 4 personen. Want ook al wordt de Grand California standaard geleverd met een bed voor 2 personen, optioneel kan hij ook uitgerust worden met een hoogslaper onder het verhoogde dak, dat eveneens van een panoramisch dak voorzien kan worden. Er werden overigens twee versies van de Grand California voorgesteld: de ene is 6 meter lang, de andere meet 6,8 meter.

Dat gevoel van ruimte en licht werd nog versterkt door het doordachte concept talrijke opbergruimten.

Ruimte

Dankzij de riante afmetingen van de Crafter die als basis dient, is de Grand California merkelijk ruimer dan de klassieke California. Dat gevoel van ruimte en licht werd nog versterkt door het witte meubilair en het doordachte concept met talrijke opbergruimten. De Grand California heeft een kookhoek met twee gaspitten, een lavabo en een koelkast van 70 liter met diepvriesvak. Deze koelkast zit vlak naast de zijdelingse schuifdeur en is daarmee ook makkelijk toegankelijk van buiten het voertuig. Zo kan men snel een fris drankje nemen als men aan de stoelen en de plooitafel zit, die in een handomdraai kunnen worden opgeborgen in de voorziene uitsparingen van de dubbele achterdeuren.

Veelzijdig energieconcept

Uiteraard heeft een kampeerauto energie nodig voor de verlichting, de verwarming, om te koken en te koelen… We dachten aan alle mogelijkheden en laten u de keuze de Grand California volgens uw behoeften uit te rusten. Zo kan bijvoorbeeld het dak uitgerust worden met zonnepanelen, wordt standaard een verwarmingssysteem op gas geleverd, en is het ook mogelijk een systeem op gas/elektriciteit en diesel/elektriciteit te voorzien. Tenslotte is voor de warme nachten in het zuiden optioneel een extra aircosysteem op het dak verkrijgbaar.

We sluiten deze rondleiding door de accessoires af met het eigen Bluetooth-systeem van de autoradio, de TV-satellietantenne, en de Wi-Fi LTE router.

Een echte Volkswagen op de weg

Aangezien hij is afgeleid van de Crafter, erft de Grand California ook al zijn rijhulpsystemen: Front Assist met noodremfunctie in de stad, rijstrookassistent, de Blind Spot Sensor dodehoekverklikker, de assistent bij het achteruit wegrijden uit een parkeerplaats, zijdelingse beschermsensors, parkeerhulp, een adaptieve snelheidsregelaar en een achteruitrijcamera. Niets ontbreekt aan de Grand California en het is een wagen die qua veiligheidsuitrusting meer dan ooit op Volkswagen-niveau staat. Wie naar onherbergzame streken wil reizen, wordt op zijn wenken bediend met de optionele 4Motion-vierwielaandrijving.

We weten het: we onthullen deze Grand California op het moment dat de zomer op zijn einde loopt en uw vakantie er wellicht ook al op zit. Dat lijkt best jammer, maar het is misschien een troost te weten dat de nieuwe Volkswagen Grand California pas in het voorjaar van 2019 zal worden gelanceerd. Hij kan u dus perfect vergezellen op uw volgende vakantie!