Volkswagen I.D. R. op het circuit

De woorden van de sportief Directeur - Belg aan het roer

Dit is voor mij een nieuwe, erg spannende uitdaging.
Sven Smeets
Sportief Directeur bij Volkswagen Motorsport
Sven Smeets Directeur Sportif de Volkswagen Motorsport
Deze 45-jarige man uit Hasselt is doorgaans veeleer discreet, maar desondanks is hij Sportief Directeur bij Volkswagen Motorsport. In die functie is hij de perfecte gesprekspartner om ons iets meer te vertellen over het ontstaan van deze I.D. R.

« Toen het WRC project afliep, lagen er heel wat ideeën op tafel. We hebben uiteraard het WRX en de Rallycross, de ontwikkeling van de Polo R5, maar we wilden ook iets doen met ons toekomstig I.D.-gamma dat vanaf 2020 op de markt zal komen. Enkele leden van ons team onderzochten de mogelijkheden van de Pikes Peak-race en ze ontdekten dat er een categorie bestond die enkel was bedoeld voor elektrische modellen. Meer was er niet nodig om het hele team te motiveren voor dit 100% vernieuwende project. Het zou comfortabeler zijn geweest om pas in 2019 deel te nemen, maar we hebben gekozen om de deadline niet vooruit te schuiven. We willen dit jaar aan de startlijn staan, want ook andere merken zullen dit overwegen. Het is de bedoeling om dit jaar het record in deze categorie van 8'57" dat dateert van 2016 te verbeteren. »

Door te kiezen voor de Franse Romain Dumas, trekt Volkswagen Motorsport de kaart van loyaliteit maar ook van ervaring.

« Vanaf het ogenblik dat de board groen licht gaf, was het een kwestie van uren voor we Romain hebben gecontacteerd. De keuze lag voor de hand, want hij nam al drie keer deel aan deze race en hij kent Pikes Peak als zijn broekzak. Dumas kon ons bovendien uitstekend adviseren en omdat hij al tot onze groep behoorde, verliepen de onderhandelingen vlot. Anderzijds heb ik me stevig moeten verdedigen om het budget te beperken. We nemen immers deel in een categorie waarvoor nog geen reglementeringen zijn uitgeschreven, zodat de ingenieurs met de meest geweldige plannen komen aanzetten ! (lacht)  Logistiek gezien werken er een veertigtal mensen aan dit project. Ik wil er ook aan toevoegen dat het Pikes Peak-project perfect past in het "High Voltage"-programma dat onze technici hebben opgestart op het ogenblik dat het WRC-verhaal is gestopt. Toen we in augustus begonnen met de constructie van de I.D. R., liep het High Voltage"-programma al gesmeerd. »