Off track Supafly DJ

Mee in de flow van 4 vrouwelijke hiphop-DJ’s.

Supafly is een collectief van 4 DJ’s: DJ Mikigold, Young Mocro, Fatoosan en Vaneeshia. Met hun bonte mix van culturele achtergronden en persoonlijke muziekstijlen creëren ze een positieve, eclectische dance vibe in clubs op de as Luik-Brussel-Gent. Deze vijfde “Off track”-aflevering schetst het verhaal van 4 jonge, geëngageerde vrouwen die urban hiphop een eigen gezicht hebben gegeven in het Belgische dance-landschap.

Peace, love en unity: dat zijn de waarden die ons verbinden.
Supafly

Supafly ontstond 10 jaar geleden toen Jeanette, de uitgeefster van Anattitude Magazine, de derde editie wilde vieren met een event rond vrouwen en hiphop in Brussel. Mieke (DJ Mikigold): “Jeanette contacteerde toen haar buurvrouw Johanna die iedereen van ons kende via een feestje in Rotterdam. Zij bracht ons allemaal samen. Het klikte meteen en daarom besloten we onze talenten te bundelen. Naast DJ’en organiseren we ook expo’s en workshops. Verder hosten we al 8 jaar een radioshow op Bruzz waar we jonge vrouwelijke artiesten een podium geven.”

Supafly
Als ze ons vragen om onze mooie snoetjes, dan draaien we liever niet.
Supafly

Toen Supafly begon, waren vrouwelijk hiphop-DJ’s een curiosum in België. Fatou (DJ Fatoosan): “In het begin waren we de enige vrouwelijke crew in de Belgische hiphopscene. We werden dan ook vaak met een scheef oog bekeken. Maar zodra ze zagen dat we technisch ok waren, goeie muziek kozen en met ons hart draaiden, dan kregen we respect. We werden ook wel ‘s gevraagd net omdat we meisjes zijn, of ‘omdat ze vrouwen nodig hadden’... Daar passen we liever voor. Nu worden we gekozen omdat we een goeie vibe op de dansvloer brengen én omdat we niet-commerciële muziek draaien.”

Watch now !

--:--

Roadtrip.

Volg Mieke, Fatou, Vanessa en Nadia langs een mix van hun favoriete muzikale plekken.

1 / Brussel.

Crevette Records.

Crevette Records in de Blaesstraat is de plek waar de Supafly DJ’s uren en uren met hun neus in de platenbakken zitten op zoek naar nieuw materiaal. Op vinyl welteverstaan. Mieke: “Soms ga ik af op een prikkelende cover, soms op de naam van een producer, maar net zo goed zijn het toevallige vondsten. Zolang het maar een ontdekking is. Of ik nu iets nieuws vind in een platenbak of online om 3 uur ’s morgens, iets nieuws ontdekken geeft mij een extra kick.”

“Vanessa (DJ Vaneeshia) heeft Afrikaanse roots en sprokkelt inspiratie tijdens haar reizen. “Telkens ik in Zambia ben, zoek ik platenwinkels op. Ik ga dan helemaal mee met de vibe van die winkel, pik nieuwe sounds op en integreer die in mijn set. Draaien is voor mij als een verhaal vertellen: van rap naar bass naar dubstep, reggae of house. Alles hangt af van de mood, de vibe op de dansvloer en van onze onderlinge interactie achter de draaitafels. Dat maakt het rijk en boeiend.”

Telkens ik in Zambia ben, zoek ik platenwinkels op.
DJ Vaneeshia

2 / Brussel.

Bruzz Radio.

Het Supafly collectief gaat elke donderdag om 21u live op Bruzz Radio. Maar hun radioshow is meer dan wat plaatjes draaien voor de fun. Nadia: “Onze show is een platform waar zangeressen, artiesten, rappers, DJ’s en event promotors de kans krijgen om hun verhaal te doen. Hier delen we onze passie, laten we nieuwe sounds op het publiek los en stimuleren we vrouwelijke artiesten om ongegeneerd hun ding te doen. Onze show is een broeikas voor nieuwe ideeën en initiatieven.”

Als pionier in de Belgische hiphopscene heeft Supafly de deur geopend voor vrouwen in hiphop. Maar ze delen ook een sociaal engagement. Nadia: “Als Marokkaanse weet ik hoe moeilijk het is voor andere Marokkaanse meisjes. Culturele vooroordelen, de generatiekloof met de ouders…. Er is de laatste jaren wel een mentaliteitswijziging aan de gang, maar het blijft knokken. Met ons collectief proberen we allemaal ons steentje bij te dragen. Mieke geeft Nederlandse les aan immigranten, Vanessa is sociaal assistente en ook Fatou is super geëngageerd. Onlangs gaf ik een “girls only workshop” om Marokkaanse meisjes vanuit mijn eigen ervaring te inspireren. Die sociale dimensie is voor Supafly heel belangrijk.”

3 / Gent.

DOK.

Op 28 april draaide Supafly de afsluitende set van het openingsfeest van DOK, een eigenzinnig dorp aan de Gentse Oude Dokken waar jong en oud elke zondag 5 maanden lang zijn ding kan doen. Mieke: “Dit soort plekken en samenwerkingen zijn voor ons heel belangrijk. Ze sluiten perfect aan bij onze waarden: peace, love en unity, weet je wel …”

“Hoewel Supafly geen welomlijnd toekomstplan voor ogen heeft, blijft de agenda goed gevuld. Fatou: “Binnenkort ga ik bevallen, maar daarna ga ik er meteen weer tegenaan. We werken sindskort met een boekingsagent voor Afrika, draaien op een event in Rennes (Frankrijk), organiseren een aantal events in samenwerking met Democrazy in Gent en ook in De Vooruit. We blijven in de flow!”

Binnenkort ga ik bevallen, maar daarna ga ik er meteen weer tegenaan.
Fatou

Roadtrip met de T-Cross.

Naar een gig rijden met zo’n stoere SUV, da’s pas chillen!
Supafly

De dames van Supafly zijn helemaal weg van de T-Cross.

Mieke: “Van Brussel naar Luik, Antwerpen en nu en dan een party in het buitenland, dat tikt behoorlijk aan. En dus mag het best wat comfortabel. De T-Cross oogt lekker stoer, bolt zalig en biedt binnenin alle ruimte om lekker te chillen. Nadia: “Yep, voor ons begint het feest al in de wagen!”

Volg ons.

Blijf op de hoogte van Off track, de nieuwe docu-reeks van Volkswagen.

Volg ons op facebookOpens an external link

Inschrijven op de nieuwsbriefOpens an external link

Andere episode?

Off track reist door ons land op zoek naar de meest unieke en verborgen plekken die ons Belgisch karakter weerspiegelen. Een gids over de schoonheid van ons land, vol pure en menselijke verhalen.