Volkswagen ID. : pionier op vlak van duurzame mobiliteit

Volkswagen ID. : pionier op vlak van duurzame mobiliteit

De ID, die vanaf eind dit jaar in serie zal worden geproduceerd, wordt de eerste CO2-neutrale auto van de Volkswagen Group als de klant groene energie gebruikt om hem op te laden. Tegen 2025 wil het merk 20 volledig elektrische modellen op de markt brengen.

"Klimaatverandering is de grootste uitdaging van onze tijd", stelt Thomas Ulbrich, lid van de raad van bestuur van Volkswagen en verantwoordelijk voor elektrische mobiliteit. "Als 's werelds grootste autofabrikant neemt Volkswagen zijn verantwoordelijkheid: de nieuwe ID. wordt de eerste elektrische auto van de Groep met een neutrale CO2-voetafdruk. Om die status tijdens de volledige levenscyclus te behouden, onderzoeken we verschillende mogelijkheden voor het gebruik van groene energie. Echt duurzame mobiliteit is alleen mogelijk als we dat allemaal willen en samenwerken.”

Klimaatverandering is de grootste uitdaging van onze tijd.
 Thomas Ulbrich

Engagement

Georg Kell, oprichter van de United Nations Global Pact en woordvoerder van de Raad voor Duurzame Ontwikkeling van de Volkswagen Groep, ziet het as volgt: "De door de mens veroorzaakte CO2-uitstoot moet zo snel mogelijk worden verminderd. Sinds de oprichting heeft de duurzaamheidsadviseur van Volkswagen onafgebroken gewerkt om ervoor te zorgen dat het bedrijf de strijd tegen de klimaatverandering tot één van zijn strategische prioriteiten maakt. Volkswagen kiest voor de juiste aanpak met zijn elektrische campagne en ID.. Het is nu tijd om dit plan effectief uit te voeren."

CO2 neutraal

Met ID. wil Volkswagen de CO2-emissie vermijden en beperken. De batterijcellen worden in Europa geproduceerd en de benodigde energie wordt geleverd door groene energiebronnen. Verdere potentiële besparingen in de toeleveringsketen, tot en met het winnen van grondstoffen, worden momenteel onderzocht bij de rechtstreekse en onrechtstreekse toeleveranciers. De fabriek in Zwickau maakt al gebruik van energie die extern uit hernieuwbare bronnen wordt opgewekt. De onvermijdelijke emissies in het productieproces worden gecompenseerd door investeringen in projecten die het klimaat ten goede komen. Door die aanpak zal de productie van de ID. vanaf het begin CO2-neutraal zijn.

Volkswagen ID. CO2 neutraal
Volkswagen ID. : pionier op vlak van duurzame mobiliteit.

Groene energie

Volkswagen raadt zijn klanten aan om energie uit hernieuwbare bronnen, zoals wind of waterkracht, te gebruiken voor het opladen. Het snellaadnetwerk IONITY - dat Volkswagen samen met andere autofabrikanten heeft uitgerold - levert groene energie aan bijna 400 oplaadpunten langs de Europese autosnelwegen.

Energietransitie

Omdat elektrische auto's alleen schoon zijn als de energie die wordt gebruikt om ze te produceren en op te laden ook schoon is, steunt Volkswagen nadrukkelijk de overstap naar duurzame energievoorziening, zoals die in Duitsland is gepland. Naast de energietransitie kan de doorbraak van de elektrische mobiliteit alleen worden bereikt in samenwerking met politieke leiders. Er is nood aan laadinfrastructuur voor privéwoningen, maar ook de openbare oplaadinfrastructuur moet worden uitgebreid zodat men snel de obstakels voor elektrische auto's uit de weg kan ruimen. Volkswagen wil de elektrische auto voor een breed publiek aantrekkelijk en betaalbaar maken. De compacte ID. rolt eind 2019 van de assemblagelijn in Zwickau. De SUV-ID. Crozz, de ID. Buzz en de berline ID. Vizzion volgen kort daarna. Volkswagen is van plan om tegen 2023 ongeveer 9 miljard euro te investeren in elektrische mobiliteit, waardoor het marktleider op vlak van elektrische voertuigen zal worden.