7 tips om stress aan het stuur te vermijden.

We hebben allemaal wel eens stress in de auto. Onderweg naar het werk, terwijl we de kinderen naar school brengen, doorheen de dagelijkse files. Of tijdens langere ritten naar een ongewone bestemming. Rustig rijden is ook een garantie voor veiligheid. Enkele tips om zen te blijven op de weg.

1. Zorg dat u comfortabel zit.

Uw zetel en stuur op de juiste hoogte, correct ingestelde achteruitkijkspiegels, schone ruiten en netheid in de wagen: allemaal zaken die uw rijgedrag positief beïnvloeden.

3. Stap voorbereid in uw wagen.

Bekijk op voorhand uw route als u deze nog niet kent. Dankzij het internet kan dit geen probleem zijn. Vertrouw niet blindelings op uw gps, want een signaal kan makkelijk verloren gaan, vooral in de stad. “Een nieuwe route wordt berekend” betekent meestal ook enkele minuten vertraging.

5. Deel de weg.

Vindt u van uzelf dat u een goede chauffeur bent? De anderen vinden dat ook van zichzelf! Probeer zoveel mogelijk kalm te blijven en blijf hoffelijk in alle omstandigheden. Geef bijvoorbeeld voorrang aan een voertuig dat wordt geblokkeerd door stilstaand voertuig voor werken of een levering.

7. Ideaal tegen stress: rijbijstandssystemen.

Noodrem, voetgangersdetectie, Lane Assist om op uw baanvak te blijven, achteruitkijkcamera, dodehoeksensoren of parkeerassistentie waarmee u perfect in elk vakje geraakt: de rijbijstandssystemen van Volkswagen brengen duidelijk een gezonde dosis gemoedsrust met zich mee. 

2. Vertrek op tijd.

Vermijd haastige ochtenden door enkele minuten vroeger op te staan. Als u altijd op het nippertje vertrekt, schiet uw stressniveau zo de hoogte in! Informeer u ook over eventuele werkzaamheden en hou een alternatieve route in het achterhoofd. Hou daarbij rekening met eventuele extra rijtijd.

4. Pas uw rijstijl aan op de snelweg.

Zorg dat u voldoende snelheid heeft wanneer u wil invoegen in het verkeer op de autosnelweg. Rij vlot en anticiperend, kijk regelmatig in uw achteruitkijkspiegels en steek voorbij voordat u vast komt te zitten achter een trager voertuig.

6. Probeer anderen niet te stresseren.

Het Vias institute voor de verkeersveiligheid in België heeft aan de hand van een enquête een lijst opgesteld van de meest irritante zaken in de ogen van automobilisten. Op nummer één staat natuurlijk blijven rijden op het middenvak van de snelweg aan matige snelheid. Geen richtingaanwijzers gebruiken in de stad en gsm-en aan het stuur vervolledigen de top drie. U weet dus wat u niet te doen staat!