Vijf Euro-NCAP-sterren voor ID.5, Polo en Taigo

Hattrick bij de gerenommeerde veiligheidstest van Euro NCAP. De nieuwe Volkswagenmodellen ID.5, Polo en Taiga hebben stuk voor stuk met het maximum van vijf sterren de best mogelijke beoordeling gekregen. Zowel de bescherming van volwassen inzittenden, kinderen en onbeschermde weggebruikers als verschillende standaard rijhulpsystemen werden getest.

Vooral op het vlak van bescherming van volwassen inzittenden brachten de drie modellen van Volkswagen het er heel goed af. Hier belandde de volledig elektrische ID.5 op 93 procent van de mogelijke beoordelingspunten, en Polo en Taigo zelfs op 94 procent. De beoordeling is onder andere gebaseerd op tests met frontale en zijdelingse aanrijdingen en whiplashtests. Een ander belangrijk veiligheidskenmerk is de centrale airbag voor de voorste stoelen, die bij de drie geteste Volkswagen-modellen aan boord is. Bij zijdelingse aanrijdingen kan deze airbag er mee voor zorgen dat de hoofden van de personen op de eerste rij niet of minder hard tegen elkaar botsen.

Op het criterium 'bescherming van kinderen’ behaalde de ID.5 een score van 89 procent. Dit werd beoordeeld op basis van drie belangrijke aspecten: naast de bescherming die kinderbeveiligingssystemen bieden bij een frontale of zijdelingse aanrijding, staan ook de mogelijkheden voor het veilig bevestigen van kinderzitjes in verschillende maten en de uitrustingen die een voertuig biedt voor het vervoer van kinderen in het middelpunt. Ook de Polo (80 procent) en de Taigo (84 procent) slaan een goed figuur wat dit criterium betreft.

Op het vlak van rijhulpsystemen wist vooral de ID.5 te overtuigen met 85 procent van de mogelijke beoordelingspunten. De Taigo en Polo behaalden in deze categorie beide een resultaat van 70 procent. Ze beschikken alle drie standaard over onder andere een vermoeidheidsdetectie, het noodremsysteem Front Assist met noodremfunctie voor de stad en voetgangerdetectie en de rijstrookassistent Lane Assist. Bij de ID.5 werden in deze categorie bovendien de optische en akoestische gordelmelding (voor de eerste rij) en de stoelbezettingsdetectie (voor de tweede rij) in aanmerking genomen en positief beoordeeld.

Met de vijf sterren voor de ID.5, de Polo en de Taigo onderstreept Volkswagen de hoge eisen die hij stelt voor veiligheid en zet hij zijn succesreeks voort: ook de ID.4 en de compacte ID.3 behaalden respectievelijk in april 2021 en in oktober 2020 de hoogste beoordeling in de Euro NCAP. In 2019 kregen de Golf en de T-Cross de beste score.

Details over de tests kunnen vrij worden ingekeken op www.euroncap.com.

Misschien vind je dit ook leuk: