Volkswagen Passat op de baan

Passat : reeds 45 jaar!

De Volkswagen Passat werd in 1973 voor het eerst voorgesteld en behoort vandaag tot de referenties bij de business class modellen. We blikken terug op de geschiedenis van deze berline met een bijzonder lange levensduur, die zichzelf nogmaals zal heruitvinden in de loop van de 2019!

1973 was het begin van een belangrijk tijdperk in de muziekwereld. De broers Angus en Malcom Young stichtten de groep AC/DC. Pink Floyd bracht met « The Dark Side of the Moon » een tijdloos album uit. ABBA, Barry White en Kool & the Gang kenden succes. Disco begon door te breken op de radio en de oliecrisis zorgde voor ongerustheid. Maar het was ook het jaar van de geboorte van het Europees Ruimtevaartagentschap, de overwinningen van Eddy Merckx in de Rondes van Italië en Spanje, en de lancering van American Graffiti.

(R)evolutie.

Voor Volkswagen bracht het jaar 1973 een nieuwe berline met een achterklep die beschikbaar was met twee of vier deuren: de Passat. Dit was de opvolger van het 1600 model, die innoveerde met zijn constructie die gebruik maakte van gemeenschappelijke onderdelen met andere modellen. Dat jaar produceerde de Groep 2.335.169 wagens waarvan 1,2 miljoen Kevers, bijna 300.000 Transporters en 73.000 VW’s model 411, naast 114.139 Passats. Een cijfer dat het volgende jaar zou verdrievoudigen. Dit was ook een jaar voor de productiestart van de Golf en de Polo in Wolfsburg of de Scirocco in Osnabrück bij Karmann en de LT bij Volkswagen Bedrijfswagens.

Moduleerbaar.

Vanaf zijn debuut toonde de Passat zich moduleerbaarder dan om het even welke andere eerdere Volkswagen. Met zijn lengte van 4.190 mm was hij iets kleiner dan de huidige T-Roc. Nochtans bood hij reeds heel wat interieurruimte bij zijn lancering in 1974. Later bleef de Passat groeien om in 2018 een lengte van 4.887 mm te bereiken, met de dimensies van de topklasse achterin. Zo werd hij een echte weerspiegeling van de automobielevolutie: de Passat kreeg alle belangrijke technologische vernieuwingen, van het ABS-systeem tot de moderne geconnecteerde, intelligente rijhulpsystemen. Als polyvalent model dat was ontworpen voor zowel gezinnen als professionele veelrijders, werd hij de middenklasser en bedrijfswagen bij uitstek. Verschillende varianten werden in Europa, China en de Verenigde Staten geproduceerd.

Evolutie.

Na 8 generaties en 29 miljoen geproduceerde exemplaren, gaat de Passat zichzelf nogmaals heruitvinden. De voorbereidingen van de productie van het nieuwe model van deze succesberline zijn reeds aan de gang in de fabriek in Emden, in het noorden van Duitsland. Dit model zal uitgerust zijn met de nieuwste technologie op vlak van aandrijving, verlichting, rijhulp en infotainment, evenals een nieuw niveau van online diensten. De eerste te behalen mijlpaal is het overschrijden van de kaap van 30 miljoen verkochte exemplaren: een nooit gezien succes!