Off track Romain Pantoustier: parfumeur

Romain Pantoustier
Geurmagiër met een hart voor de Ardennen.

Romain Pantoustier is artisanale parfumeur. In zijn atelier in de oude binnenstad van Namen creëert hij unieke parfums waarvoor hij inspiratie puurt uit de ongerepte Ardense natuur en uit zijn kindertijd in de Franse Cévennes. In deze laatste “Off-Track” voert hij ons langs zijn favoriete plekken. Een verhaal over verse kruiden, dauw en… Belgische regen

De keuken van mijn mama en papa’s passie voor wijnen, zo is het begonnen.
Romain Pantoustier

Romain bracht zijn kindertijd door in de Franse Provence, temidden van het gebergte van de Ardèche en de lavendelvelden van de Drôme. Toen zijn vader in Namen ging werken, volgde het gezin en werd Romain Belg. “De Ardennen en ik, dat was liefde op het eerste gezicht. Wandelen in de bossen, klimmen in bomen en klauteren op rotsen… in de natuur heb ik het plezier van geuren ontdekt”, vertelt Romain. “Maar ook gastronomie speelde een rol. De geur van confituur die stond te koken op het fornuis, het boeket van de wijnen die mijn vader ontkurkte bij een zondagse maaltijd… al die indrukken prikkelden mijn neus en stimuleerden mijn passie voor geuren.”

Romain
Ik zocht de totale vrijheid.
Romain Pantoustier

Om de geheimen van de natuur beter te doorgronden, besloot Romain milieuchemie te studeren. Na 13 jaar te hebben gewerkt voor grote parfumhuizen, opende hij twee jaar geleden in hartje Namen zijn eigen artisanale parfumerie. “In de parfumindustrie worden parfums gecreëerd op basis van marktonderzoek, marketing en tendenzen. Om in totale vrijheid te kunnen werken, heb ik de parfumindustrie verlaten en startte ik mijn eigen parfumerie. Ik doe alles met de hand, 100% artisanaal en met mijn eigen neus als belangrijkste instrument.”

Watch now!

--:--

Roadtrip.

Volg Romain op zijn geurtocht die hem voert

van de Citadel van Namen naar zijn parfumerie in de oude benedenstad en de ongerepte natuur in het Land van Gaume en Han-sur-Lesse.

1 / Namen –  Citadel van Namen & Parfumerie NeZ ZeN.

De neus op scherp.

Romain heeft zijn hart verloren aan de Ardennen. De geur van dennenbomen, aarde, humus, vochtige kruiden en natte rotsen voeren hem terug naar zijn vroegste kindertijd en roepen bij hem krachtige emoties op. “Elke morgen parkeer ik mijn wagen bovenaan de Citadel en wandel ik naar de benedenstad. De geuren bij zonsopgang, van bloesemende bomen, bedauwde lavendel en verse kruiden zetten mijn neus op scherp en inspireren me. Om 7u30 arriveer ik in de parfumerie en kan ik met een frisse neus en vol nieuwe ideeën aan mijn projecten werken.”

Onbegrensde mogelijkheden

Voor Romain begint elke creatie bij een herinnering, een reis, een ontmoeting, een emotie. “Ik omschrijf mijn idee in enkele lijnen, analyseer die emotie en leg verbanden met mijn geurpalet. Ik werk met 160 voornamelijk natuurlijke ingrediënten. Door deze onderling te combineren en uit te balanceren kan je tienduizenden geuren creëren. De mogelijkheden zijn onbegrensd.”, vertelt Romain. “Mijn neus is mijn belangrijkste tool. Als ik een geur ruik, splits ik hem eerst op in primaire geuren. Van elke geur ken ik de componenten. Een beetje zoals een muzikant die een symfonie van Beethoven noot per noot kan analyseren. Een parfum creëren is een kwestie van mengen, het bepalen van concentraties en het zoeken naar het juiste evenwicht. Het uitkristalliseren van een emotie in een vloeistof is een creatief proces dat soms 9 maanden duurt.”

Elke creatie begint bij een herinnering, een reis, een ontmoeting, een emotie. 
Romain Pantoustier

2 / Het Land van Gaume - Torgny.

La petite Provence.

Als het even kan, neemt Romain de wagen en zakt hij af naar Torgny in de Gaume. Logisch, want “la petite Provence” roept dierbare herinneringen op aan zijn kindertijd in Frankrijk. “De Gaume is een bijzondere regio met een mooie wilde natuur, een okergele bodem van kalkzandsteen en een uniek microklimaat. Toen mijn vader nog leefde, kwamen we hier vaak bij zonsopgang vliegvissen langs de riviertjes. Ik keer hier vaak terug om me te herbronnen en inspiratie op te snuiven.”

Geuren doen reizen.

Reizen en nieuwe horizonten ontdekken is essentieel voor een parfumier. “Je moet buiten je muren durven komen, nieuwsgierig blijven en steeds openstaan voor nieuwe indrukken. Elke zintuigelijke prikkeling kan de kern vormen van een nieuwe creatie.”

3 / Han-sur-Lesse – het Wildpark.

Emoties sprokkelen.

Het dorpje Han-sur-Lesse ligt op een uurtje van Brussel. Hier liggen niet alleen de bekendste grotten van België, de Grotten van Han, op het massief boven de grotten ligt een wildpark van 250 hectare ongerepte natuur. Voor Romain is deze plek een onuitputtelijke bron van inspiratie. “Wat me in de natuur aanspreekt, is haar fragiliteit, haar spontaneïteit, haar subtiele evenwichten. De aarde, de lucht, de geluiden… alles beweegt, alles leeft. Hier sprokkel ik indrukken en emoties die ik in mijn atelier transformeer tot vloeistoffen.”

Belgische regen is een zegen.

Romain Pantoustier heeft zijn hart verloren in België. De Ardense natuur, de Hoge Venen en het land van Samber en Maas blijven hem keer op keer verrassen. “Vooral na een plensbui. Voor een parfumier is vochtigheid essentieel. Niets beter om de subtiele geuren van de natuur te bevrijden dan een flinke Belgische regenbui.”

De Ardense natuur, de Hoge Venen en het land van Samber en Maas blijven hem keer op keer verrassen.
Romain Pantoustier

Roadtrip met de Arteon.

De ideale metgezel .
Romain Pantoustier

In de Arteon vindt Romain de ideale metgezel op zijn ritten door de Ardennen.

“Zijn gestroomlijnde silhouet versmelt als het ware met het landschap en de afwerking binnenin ruikt naar exclusiviteit. Dankzij de talrijke rijbijstandssystemen kan ik veilig kilometers maken en de frameloze zijruiten geven me een onbelemmerd zicht op het natuurschoon.”

Volg ons.

Blijf op de hoogte van Off track, de nieuwe docu-reeks van Volkswagen.

Volg ons op facebookOpens an external link

Inschrijven op de nieuwsbriefOpens an external link

Andere episode?

Off track reist door ons land op zoek naar de meest unieke en verborgen plekken die ons Belgisch karakter weerspiegelen. Een gids over de schoonheid van ons land, vol pure en menselijke verhalen.