Off track Stephane de kunstenaar
Off track Stephane de kunstenaar
Off track Stephane de kunstenaar

Belgische Oscar-winnaar, in een heerlijk absurde wonderwereld.

Stéphane Halleux won als beeldend kunstenaar een Oscar met een kortfilm, gebaseerd op zijn figuurtje ‘Mr Hublot’. Zijn dromerig universum bestaat uit de meest absurde wezentjes die hij op ambachtelijke wijze fabriceerde uit schroot of antiek. In deze tweede “Off track”-aflevering nemen we je mee doorheen een typische dag uit het leven van Stéphane Halleux. Ontdek hoe hij de magie van zijn figuurtjes tot stand brengt.

Het zoeken naar vrijheid is de rode draad in mijn werk.
Stéphane Halleux

Stéphane Halleux veroverde met zijn indrukwekkende figuurtjes de internationale kunstwereld zonder veel nadenken. Met zijn Belgische nuchterheid en aanstekelijk karakter neemt hij iedereen mee in zijn rondreis door het verleden. Stéphane creëerde een droomwereld waarin absurditeit en humor harmonieus de plak slaan. “Een machinaal tijdperk waarin gesponsorde robots, vliegende verkopers en stijlvolle vervoersmiddelen het wereldbeeld bepalen”, zegt Stéphane Halleux.

Ik maak kunst voor het volk: mensen moeten zich voelen als een kind in een speelgoedwinkel.
Stéphane Halleux

Stéphane werkt uitsluitend met oude materialen die hij vindt op brocantes, onderdelenmarkten of ijzerhandels. Zijn werk is het resultaat van een minutieuze assemblage en urenlang prutswerk. Zijn vakmanschap doet je met verbazing toekijken naar al de wondere figuurtjes uit zijn collectie. Stuk voor stuk zijn ze pareltjes die niets doen vermoeden over hun afkomst.

Watch now !

--:--

Roadtrip.

Volg Stéphane in zijn zoektocht naar inspiratie.

Stéphane trekt vaak op zoek naar oude stukken om ze een nieuwe bestemming te geven. Hij is gek op vergeten technische snufjes of verloren gewaande accessoires. Als je zijn figuren en voertuigen bekijkt, glijd je zachtjes binnen in een wereld waar verleden en toekomst met elkaar samensmelten. Net als op tweedehandsmarkten. De favoriete plek voor Stéphane om inspiratie op te halen. 

1 / Brussel.

Vossenmarkt.

Halleux is een moderne beeldhouwer die zichzelf een heel typerende stijl aanmeet. Hij schept zijn futuristische actiefiguren met onderdelen uit het verleden. Prullaria en antiek zijn daar perfect voor geschikt. Al snuisterend op onderdelenmarkten doet hij inspiratie op en praat hij met verkopers. Het is op deze plekken dat Stéphane zijn universum vormgaf.