Off track Stéphane de kunstenaar, bezig met een kunstwerk

Off track Stéphane Halleux, de kunstenaar

Belgische Oscar-winnaar, in een heerlijk absurde wonderwereld.

Stéphane Halleux won als beeldend kunstenaar een Oscar met een kortfilm, gebaseerd op zijn figuurtje ‘Mr Hublot’. Zijn dromerig universum bestaat uit de meest absurde wezentjes die hij op ambachtelijke wijze fabriceerde uit schroot of antiek. In deze tweede “Off track”-aflevering nemen we je mee doorheen een typische dag uit het leven van Stéphane Halleux. Ontdek hoe hij de magie van zijn figuurtjes tot stand brengt.

Het zoeken naar vrijheid is de rode draad in mijn werk.
Stéphane Halleux

Stéphane Halleux veroverde met zijn indrukwekkende figuurtjes de internationale kunstwereld zonder veel nadenken. Met zijn Belgische nuchterheid en aanstekelijk karakter neemt hij iedereen mee in zijn rondreis door het verleden. Stéphane creëerde een droomwereld waarin absurditeit en humor harmonieus de plak slaan. “Een machinaal tijdperk waarin gesponsorde robots, vliegende verkopers en stijlvolle vervoersmiddelen het wereldbeeld bepalen”, zegt Stéphane Halleux.

Portret van Stéphane Halleux, kunstenaar
Kunstwerk van Stéphane Halleux
Ik maak kunst voor het volk: mensen moeten zich voelen als een kind in een speelgoedwinkel.
Stéphane Halleux

Stéphane werkt uitsluitend met oude materialen die hij vindt op brocantes, onderdelenmarkten of ijzerhandels. Zijn werk is het resultaat van een minutieuze assemblage en urenlang prutswerk. Zijn vakmanschap doet je met verbazing toekijken naar al de wondere figuurtjes uit zijn collectie. Stuk voor stuk zijn ze pareltjes die niets doen vermoeden over hun afkomst.

Watch now !

--:--

Roadtrip.

Volg Stéphane in zijn zoektocht naar inspiratie.

Stéphane trekt vaak op zoek naar oude stukken om ze een nieuwe bestemming te geven. Hij is gek op vergeten technische snufjes of verloren gewaande accessoires. Als je zijn figuren en voertuigen bekijkt, glijd je zachtjes binnen in een wereld waar verleden en toekomst met elkaar samensmelten. Net als op tweedehandsmarkten. De favoriete plek voor Stéphane om inspiratie op te halen. 

1 / Brussel.

Stéphane Halleux op een onderdelenmarkt

Vossenmarkt.

Halleux is een moderne beeldhouwer die zichzelf een heel typerende stijl aanmeet. Hij schept zijn futuristische actiefiguren met onderdelen uit het verleden. Prullaria en antiek zijn daar perfect voor geschikt. Al snuisterend op onderdelenmarkten doet hij inspiratie op en praat hij met verkopers. Het is op deze plekken dat Stéphane zijn universum vormgaf. 

Een van zijn favoriete markten is gelegen in de bekendste volksbuurt van Brussel: de Marollen. Vossenmarkt kan je dagelijks terecht voor de gekste tweedehandsspullen. Hier vind je de meest bizarre dingen en de opvallendste verkopers. Sinds enkele jaren zijn de Marollen aan een opmars bezig en klimt de buurt uit een dal. Vandaag vestigen er zich steeds meer hippe zaken, koffiebars en meubelwinkels. De bekendste technoclub van België ligt op een boogscheut van de Vossenmarkt. Het bezoeken waard.

2 / Hamois.

Stéphane Halleux, bezig met een kunstwerk in zijn privéatelier

Privéatelier.

Als Stéphane de gepaste stukken op zak heeft, trekt hij huiswaarts. Langsheen de prachtige landwegen van Hamois bereik je, diep verscholen tussen de bossen en grijze huisjes, het atelier van Stéphane. Het Walhalla van zijn industriële actiefiguurtjes bevindt zich in het hart van het kleine dorpje. Het is de plek waar alle magie tot leven komt, waar hij en zijn leerjongen Stan afgedankte stukken een nieuw leven schenken.

Het atelier is helaas gesloten voor het grote publiek. Wil je zijn werk van dichtbij ontdekken, dan kan je terecht in galerijen in Brugge, Knokke, Parijs en Luxemburg. Wie meer wil te weten komen over Stéphane’s werk kan hier terecht: 

http://www.stephanehalleux.comOpens an external link

3 / Luik.

Stéphane Halleux in Cité Miroir

Cité Miroir.

De voormalige baden en thermen van La Sauvenière in het hart van Luik werden in januari 2014 La Cité Miroir, een culturele en maatschappelijke ruimte. Stéphane heeft er in het verleden al tentoongesteld. “Cité Miroir werd een unieke plaats voor kunst ten dienste van het volk”, zegt Stéphane. “En dat is ook wat ik tracht te doen. De unieke geest van de voormalige Baden en Thermen is bewaard gebleven bij de renovatie, waardoor dit iconische gebouw van Luik z’n grandeur heeft behouden.” 

Cité Miroir werd gebouwd in 1936 door de modernistische architect Georges Dedoyard. Het omvat twee zwembaden, een busstation, een café, een restaurant en een dancing. Het gebouw wordt pas in 1942 afgewerkt. La Sauvenière kent al heel snel een groot succes. In 1943 registreert men er meer dan 800.000 zwemmers, een recordjaar. In 2000 sluiten de Thermen hun deuren omdat ze niet meer voldoen aan de veiligheidsnormen. Negen jaar later wordt gestart aan de renovatiewerken. De opening lokt in 2014 22.000 bezoekers.

Stéphane Halleux in Cité Miroir

Roadtrip met de Touareg.

“Het is een fantasie om ergens naartoe te rijden en niet weten waar je heen gaat.”

Met de Touareg op roadtrip door België
De Touareg ziet er esthetisch goed uit.
Stéphane Halleux

Stéphane trok op roadtrip door België met de Touareg.

"De Touareg ziet er esthetisch goed uit", zegt hij. "Vooral zijn knap design en de scherpe afwerking binnenin vind ik top. Dat ligt in lijn met wat ik doe. Rijden, reizen, op weg zijn: het is een deel van mijn werk. Ook in mijn figuurtjes zie je vaak vervoersmiddelen terugkomen. Soit, ik rij graag. Maar het moet vooruit gaan." (lacht).
 

Volg ons.

Blijf op de hoogte van Off track, de nieuwe docu-reeks van Volkswagen.

Volg ons op facebookOpens an external link

Inschrijven op de nieuwsbriefOpens an external link

Andere episode?

Off track reist door ons land op zoek naar de meest unieke en verborgen plekken die ons Belgisch karakter weerspiegelen. Een gids over de schoonheid van ons land, vol pure en menselijke verhalen.