Een verhaal, liefdevol gebeiteld in steen.

Frederic De Meyer is ambachtelijk steenkapper en werkt mee aan de restauratie van historische gebouwen. In deze vierde “Off Track”-aflevering kapt en beitelt Frederic zich een weg naar de plek waar het allemaal begon: Carrières du Hainaut, de steengroeve van Soignies.

Na 3 jaar weet je of je het gaat volhouden, na 10 jaar begin je er iets van te kennen.
Frederic De Meyer

Na zijn opleiding aan Sint-Lukas had Frederic wel een diploma, maar geen idee welke richting hij uit wilde. Na een bezoek aan het Musée de la Pierre in Maffle voelde hij plots de klik en ontdekte hij dat steenkappen zijn ding zou worden. Onder het strenge oog van ‘Monsieur Abraham’ leerde hij het vak met veel vallen en opstaan. “Als eerste opdracht moest ik een vlak beitelen. Toen dat na 3 weken zwoegen af was, kwam de oude steenkapper kijken, hij hakte er met zijn beitel een brok af en ik mocht herbeginnen. Meer zei hij niet. Als je niet tegen een stoot kon, kon je het wel vergeten.”

Steenkappen leer je met de ogen, niet op de schoolbanken.
Frederic De Meyer

Frederic houdt van het fysieke werk, het geduld waarmee je het ambacht langzaam en al doende onder de knie krijgt. “Bij steenkappen moet je vooral slim werken. Wie te veel kracht gebruikt, is niet goed bezig. Het gaat om precisie. Elk stuk steen is verschillend. Waar zitten de fouten in de steen? Zit de kleur goed? Hoe kan ik er zo efficiënt mogelijk het blok uithalen dat ik nodig heb? Het is een continu leerproces. Het gaat om eeuwenoude technieken die van generatie op generatie worden doorgegeven en die je alleen kan leren door te kijken en te doen”, vertelt Frederic.

Watch now !

--:--

Roadtrip.

Volg Frederic, van zijn atelier in Herselt via de Abdij van Averbode tot Carrières du Hainaut, de steengroeve van Soignies, de magische plek waar het voor hem allemaal begon.

1 / Herselt.

Atelier.

Frederik werkt sinds 2016 bij een bedrijf gespecialiseerd in het restaureren van historische gebouwen. Het verwerken van Blauwe steen uit Henegouwen, Franse witte natuursteen en bruine ijzerzandsteen uit Diest tot steenblokken, sierstenen, moulures en balustrades… dat is zijn wereld. Eén waar hij nooit genoeg van krijgt, want elke werf brengt nieuwe uitdagingen.