Off track Jurgen Vantomme, fotograaf

Een passie voor vergane voetbalglorie.

Groundhopper Jurgen Vantomme fotografeert al jaren het Belgische voetballandschap: van beladen dorpsderby tot afgelegen degradatietopper. Zijn foto’s bundelde hij in een feeëriek boek vol adembenemende stadions en iconische voetbalpleintjes. Nu neemt hij ons mee naar zijn stukje voetbalnostalgie.

De kick is om ergens te komen waar nog niemand anders geweest is.
Groundhopper Jurgen Vantomme

Jurgen was de voorloper van het ‘Groundhopping’ in België. Als kind trok hij al met zijn vader naar de wedstrijden van KV Kortrijk. Een passie die hij als fotograaf daarna nog feller ging beleven. Intussen bezocht hij al honderden wedstrijden in de meest nostalgische en fotogenieke stadions. Van de Bosuil in Antwerpen tot de laagste reeksen van het amateurvoetbal. Hij publiceerde jarenlang in voetbalmagazines en in de belangrijkste buitenlandse bladen. Voor Off track trekt hij naar zijn persoonlijke favoriet: het stadion van FC Bouillon.

Jurgen Vantomme - stade du FC Bouillon
Un fragment de splendeur d’antan
Groundhopping: is zoveel meer dan stadions bezoeken.
Groundhopper Jurgen Vantomme

De ontdekkingstocht en de sfeer rond een wedstrijd: daar doe ik het voor. Als Groundhopper zag Jurgen als geen ander het Belgische voetballandschap transformeren. Voor deze aflevering van Off track wil hij hulde brengen aan de roots van het voetbal, de vergane glorie en de meest surrealistische voetbalpleinen waar zowel jong als oud zich amuseerden en supporters hun hart uitschreeuwden voor hun club. Een stukje vergane glorie, waarvoor we gerust wat meer fierheid mogen tonen.

Watch now !

--:--

Roadtrip.

Volg Jurgen op ontdekkingstocht naar voetbalnostalgie.

1 / Châtelineau.

AS Châtelineau

AS Châtelineau.

Châtelineau is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen, en een deelgemeente van de Waalse stad Châtelet. Jurgen ontdekte ooit bij toeval het voetbalveld van AS Chatelineau. “Ik had ooit gehoord dat er een leuk veldje lag aan de voet van een mijnschacht”, legt hij uit.

Toen ik op een dag besliste om er naar toe te gaan, was het hevig aan het sneeuwen. Maar tot mijn grote verbazing ging de wedstrijd toen door. Door het witte terrein ontstond er een surrealistisch beeld. Echt uniek.Ik besloot om deze keer geen foto’s te nemen rond het veld, maar vanop de mijn. Een tocht dat ongeveer een uurtje duurde. Maar achteraf gezien, ben ik nog steeds heel fier op deze foto. Jammer dat de club enkele jaren geleden er mee ophield. Nu is er enkel nog een ruïne te zien.

Toen ik op een dag besliste om er naar toe te gaan, was het hevig aan het sneeuwen.
Groundhopper Jurgen Vantomme

2 / Bouillon.

Le Tombeau du Géant

Het Graf van de Reus.

Jurgen trekt vaak op zoek naar onbekende voetbalvelden of prachtig gelegen stadions.
Onderweg ontdekt hij vaak prachtige natuur. Zo reed hij ooit eerder toevallig langs het Graf van de Reus: een fabelachtig rotsachtig voorgebergte, omcirkeld door de Semois. 

Een sarcofaag van groen die – volgens de legende - de resten bergt van een reus. Het Graf van de Reus ligt in een prachtig kader van eikenbossen, groene weiden, beken en molens. Dit mag je gerust het mooiste plekje van België noemen.

3 / Bouillon.

FC Bouillon

FC Bouillon.

Een van Jurgen’s favoriete voetbalvelden ligt in het idyllische Bouillon. In de schaduw van de middeleeuwse burcht, gebouwd voor Godfried van Bouillon. Het voetbalveld van FC Bouillon ligt langs de rivier de Semois, die rond de oude stadskern kronkelt. Vanuit de burcht heb je een adembenemend zicht op het stadion in 2e provinciale B.

Het stadion van FC Bouillon is een ontdekking waarop Jurgen nog steeds bijzonder trots is. “Ik ga graag op zoek naar velden die mooi liggen in het landschap”, zegt Jurgen. “FC Bouillon heeft een klein stadionnetje dat qua ligging tot de top van Europa behoort.” Nergens vind je voetbal zo verweven tussen natuur, geschiedenis en dorp.

Het stadion van FC Bouillon is een ontdekking waarop Jurgen nog steeds bijzonder trots is.
Groundhopper Jurgen Vantomme

Roadtrip met de T-Roc.

Roadtrip avec le T-Roc
Jurgen sillonne la Belgique au volant de son T-Roc.
Ik maak het mijn T-Roc niet altijd makkelijk.
Groundhopper Jurgen Vantomme

Jurgen doorkruist België met de T-roc.

“ja, ik geef toe dat ik het mijn T-Roc niet altijd even makkelijk maak,” glimlacht Jurgen. “De locaties waar ik fotografeer, liggen verspreid over heel het land. En de T-Roc is een compacte SUV die me er in alle weersomstandigheden veilig naartoe brengt. Bovendien zie ik hem graag, van zijn ledlichten tot het zwarte dak. Ik ben voortdurend op zoek naar schoonheid, niet alleen in mijn fotografie!”

Volg ons.

Blijf op de hoogte van Off track, de nieuwe docu-reeks van Volkswagen.

Volg ons op facebookOpens an external link

Inschrijven op de nieuwsbriefOpens an external link

Andere episode?

Off track reist door ons land op zoek naar de meest unieke en verborgen plekken die ons Belgisch karakter weerspiegelen. Een gids over de schoonheid van ons land, vol pure en menselijke verhalen.