Kok van de sterren, met wortels in de ruwe Kempense grond

Chef Herwig trok de wereld rond om te koken in exclusieve backstages en loges van de grootste artiesten. Zijn jarenlange discretie en authentieke topkeuken maakten van hem: de kok van de sterren. Nu keert hij terug naar zijn stukje onbemind België: de Kempen.

Je kiest voor iets niet alledaags. Weg van het gewone pad

Herwig, of chef Harry zoals internationale artiesten hem vaak noemen, werkt al meer dan 10 jaar als reizende chef in restaurants, op festivals en in loges. Hij kookt op tournees van allerhande artiesten uit binnen- en buitenland. Heel wat buitenlandse sterren vragen steeds om zijn kookkunsten als ze door Europa toeren. Als kind was Herwig al bezeten door koken. “Mijn moeder kon ontzettend goed koken”, glimlacht hij. “Ik herinner me nog de heerlijke geuren in onze keuken. Er was altijd wel iemand op bezoek. En dan kookte mijn mama gauw iets vers. Op mijn tiende had ik al mijn eerste koksmes. Toen mijn ouders thuiskwamen van hun werk, stond het eten vaak al klaar.”

Wat er backstage gebeurt, daar wordt nooit over gesproken.
Chef Herwig

Chef Herwig kookte jaren in gewone restaurants tot een vriend hem vroeg om eens in te springen tijdens een concert. “Ik heb nooit de ambitie gehad om sterrenchef te worden”, vertelt Herwig. “Mijn verhaal is weg van het gewone pad. Het is vaak heel hectisch. Je wordt echt geleefd, maar het geeft ook veel voldoening. Koken voor artiesten is in se niet veel verschillend dan koken voor vrienden. Artiesten zoeken vooral rust. En dat is vaak gewoon lekker eten. Wat er backstage gebeurt, daar wordt nooit over gesproken. Je ziet wel wat gekke dingen. Maar veel cowboyverhalen zijn verzonnen. Op de riders staan soms rare zaken. Dikwijls duur of heel exclusief. Zoals cognac, wijn, poeders van thee-extracten of Amerikaanse snacks.

Watch now !

--:--

Roadtrip.

Suivez Herwig 
Z'n roadtrip door onbemind België.

Als reizende chef kent Herwig de hele wereld. Maar als hij zich echt wil herbronnen, keert hij terug naar zijn bakermat. Hij keert geregeld terug naar zijn favoriete plekje in België: de Kempen. Onderweg houdt hij halt bij een authentieke slager ‘van vlees en bloed’ in het idyllische plekje Rauw.

Want daar haalt hij zijn geheim ingrediënt voor zijn favoriete gerecht.

1 / Mol.

De Kempen.

Herwig is een echten Kempenzoon. Als hij wil ontsnappen aan de dagelijkse drukte, neemt hij de wagen en trekt hij richting de natuur. Langs de zandputten van Mol komt hij tot rust. De Kempen zijn het ideale decor voor een prachtige autorit langs bossen, weilanden en adembenemende waters.

Op de grens van Mol en Dessel liggen tal van grote waterplassen.

Die plassen zijn restanten van de witzandontginningen. In 1843 werd ooit begonnen aan de graafwerken van het Kempisch kanaal. Door het graven van het kanaal werd heel toevallig het waardevolle witzand van Mol ontdekt. De Schansput is daar één voorbeeld van. Er is een groot binnenmeer met allerhande fauna en flora. In de buurt vindt u ook 't Kristallijn, een tentoonstellingsruimte waar geregeld tentoonstellingen plaatsvinden. Verder is het Quartz Experience Center, waar je meer leert over de kwartsontginning in de streek.

2 / Rauw.

Ambachtelijke dorpsslager.

Herwig probeert onze Belgische keuken mee te nemen in zijn gerechten. Zo liet hij verschillende wereldsterren al kennis maken met de zwarte pensen uit de Kempen.

Van Vlees en Bloed.

Kempenaren zijn van nature rasechte Bourgondiërs. Harde werkers met een voorliefde voor authentieke Belgische gerechten en lekkere producten.

Een van de culinaire parels ligt verscholen in het toepasselijk plekje Rauw. Daar ligt een van de mooiste beenhouwerijen van ons land. Met 5 erkenningen en een heus museum, begeef je je hier letterlijk in het mekka van de traditionele vleeswaren. De slagerij is vooral bekend door zijn befaamde zwarte pensen, die dienden als inspiratie voor de televisieserie ‘Van Vlees en Bloed’. Ze hebben een typische smaak: ze zijn licht gekruid met peper, zout, piment en muskaatnoot, zonder uien. Piment ligt qua smaak tussen zwarte peper en kruidnagel en geeft een zeer verfijnde smaak aan zwarte pensen.  Hun beuling, smout, kipkap, vet spek en filet d’anvers zijn officieel erkend als Kempense streekproducten. Het roken gebeurt bij de familie met beukenhout in de originele gewelfde rookschouw.

3 / AB Brussel.

Concertzaal.

Het verhaal van Herwig begint in Antwerpse tavernes, brasserieën en restaurants. Tot hij plots wordt opgebeld om te komen depanneren in de keuken van de Ancien Belgique in Brussel. Daar maakt hij zo een goede indruk dat hij steeds vaker mag terugkomen. Het begin van een mooie carrière als chef voor de artiesten. Hij kookt er voor verschillende groepen op basis van de riders van de artiesten.

Een unieke ervaring
Chef Herwig

Herwig wordt tijdens de start van zijn carrière vaak geprezen door entourages van wereldsterren voor zijn flexibiliteit en lekkere Belgische keuken. De naam van Herwig gaat al snel rond in het wereldje. Tourmanagers nodigen hem uit op festivals en zij vragen hem zelfs mee op tournée. “Een unieke ervaring”, glimlacht hij. “Je werkt de hele dag door, hebt geen plaats –of tijdsbesef, maar ’s avonds kan je wel genieten van een pintje met de grootste muzikanten. Je deelt zo veel momenten dat er een persoonlijk band ontstaat. Een gekke tijd, maar wel eentje die ik nooit meer vergeet.”

Roadtrip met de Tiguan

Herwig trok op roadtrip door de Kempen met de Tiguan 2.0 TDI. “Ik ben voor mijn job vaak uren op weg”, zegt hij. “En dat geeft een bepaalde rust. Ik kan echt mijn hoofd leegmaken als ik rij. Voor mij is kilometers vreten geen straf. Ik rij graag. Onderweg luister ik naar mijn playlist via de App Connect.”

Rijden is voor mij ontstressen.
Chef Herwig

Nuttig en ruim.

Herwig is fan van de Tiguan. “De Lane Assist vind ik een heel nuttige technologie. Het corrigeert me als ik even afwijk van mijn rijstrook. De signalen houden mij scherp. En dat is handig als ik 24 uur na de start van de shift nog naar huis moet.” De grote koffer van de Tiguan is ideaal voor de kok. “Voor mijn verse producten trek ik vaak naar verschillende leveranciers met mijn grote frigobox. Met de Tiguan ga ik met plezier op ronde. Klaar voor de volgende opdracht.”
 

Volg ons.

Blijf op de hoogte van Off track, de nieuwe docu-reeks van Volkswagen.

Volg ons op facebookOpens an external link

Inschrijven op de nieuwsbriefOpens an external link

Andere episode?

Off track reist door ons land op zoek naar de meest unieke en verborgen plekken die ons Belgisch karakter weerspiegelen. Een gids over de schoonheid van ons land, vol pure en menselijke verhalen.