Op reis met een elektrische auto
Op reis met een elektrische auto
Op reis met een elektrische auto
Op reis met een elektrische auto

Op reis met een elektrische auto: zo werkt het

Op reis met een elektrische auto: zo werkt het

  1. Op reis met een elektrische auto: zo werkt het

De kinderen naar school brengen, inkopen doen, woon-werkverkeer: met een elektrische auto blijft u het leven van alledag probleemloos de baas. Maar zelfs fans van elektromobiliteit deinzen er vaak nog voor terug om met hun elektrische auto op reis te vertrekken. En die angst is grotendeels onterecht. Met deze handige tips verlopen ook lange ritten in een elektrische auto volledig ontspannen, zonder dat u onderweg zonder stroom valt.

Hier vindt u:

  • welke apps u helpen bij het plannen van uw reis;
  • in welke landen de meeste laadstations beschikbaar zijn;
  • waaraan u moet denken bij het betalen aan een laadpaal;
  • welke laadstekkers onderweg nuttig kunnen zijn. 
Een reis met een elektrische auto plannen

Goed plannen

Een reis met een elektrische auto vereist wat meer planning dan een reis met een auto met een klassieke motor. Het belangrijkste is het rijbereik van het voertuig en het netwerk van laadstations: een overzicht van de verschillende laadpalen is onontbeerlijk. Er zijn verscheidene apps die dit aanbieden, zoals bijvoorbeeld Chargemap .

Met een elektrische auto op de toeristische route Grand Tour of Switzerland

Beter in het noorden dan het zuiden

Hoe noordelijker u rijdt met een elektrische auto, hoe dichter het netwerk van laadstations is. In Europa spannen Noorwegen en Nederland de kroon. In beide landen mag tussen twee laadstations niet meer dan 120 kilometer liggen. Zwitserland heeft vorig jaar de 1.600 kilometer lange toeristische route Grand Tour of Switzerland volledig uitgerust voor elektrische auto's, met 200 nieuwe laadstations. Maar ook in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk kunt u zorgeloos met een elektrische auto reizen. In zuidelijke landen als Italië of Spanje is de situatie iets minder rooskleurig.

Reis door Noorwegen met een elektrische auto

Tijdig informeren

Opdat u niet enkel de weg naar het volgende laadstation vindt, maar u uw elektrische auto ook voor het volgende traject kunt opladen, hebt u een betaalkaart nodig. Welke kaart dat juist is, kan variëren naargelang van de aanbieder. Het is ook mogelijk dat u zich op voorhand moet registreren. U kunt best tijdig informatie inwinnen. Welke kaart hebt u nodig voor welk traject? Welke laadstations kunt u zonder problemen gebruiken? De meest betrouwbare informatie vindt u op de website van de toeristische dienst van het betreffende land. 's Nachts opladen in een hotel, op een camping, bij een jachthaven of aan het laadplatform van een supermarkt is meestal eenvoudig. Zeer belangrijk: neem steeds verschillende laadstekkers mee, zodat u aan zoveel mogelijk laadpunten kunt opladen.

Citytrip met een elektrische auto

Houd rekening met laadpauzen

U laadt onderweg best op aan een snellaadstation. Een laadbeurt kost u hier niet meer tijd dan een gezellige pauze. U gaat iets eten of bezoekt een bezienswaardigheid en nadien kunt u met een volledig opgeladen batterij weer op weg. Snellaadstations vindt u echter niet overal. De gemiddelde laadduur aan een openbaar laadstation op wisselstroom is beduidend langer. Het is dus zinvol om in de dagplanning rekening te houden met de laadpauzen, zodat u volop van die tijd kunt genieten.

Geniet van de reis met uw elektrische auto

De rit is het doel

Daarom loont het de moeite om de beoogde laadstations niet enkel te selecteren op basis van capaciteit en stekkertype, maar ook op basis van hun omgeving. En dat is dankzij apps als TripAdvisor  makkelijker dan ooit. Zo ontdekt u plekken die u anders wellicht voorbijgereden zou zijn. Een fotohotspot? Een leuk restaurant? Een historisch interessant dorp? Met een elektrische auto wordt de rit al een deel van de vakantie.

Uw browser blijkt niet up-to-date te zijn.

Het kan zijn dat onze website hierdoor niet optimaal werkt.
We raden u een update van uw webbrowser aan!

De nieuwste versie staat telkens en overal garant voor een goede internetervaring.

Bedankt voor uw bezoek en veel plezier,
uw Volkswagen-team.