Van Bo Le-Mentzel in de ID.-conceptauto
Van Bo Le-Mentzel in de ID.-conceptauto
Van Bo Le-Mentzel in de ID.-conceptauto
Van Bo Le-Mentzel in de ID.-conceptauto

Visions of now:
Van Bo Le-Mentzel

Visions of now:
Van Bo Le-Mentzel

In nieuwe dimensies denken.

In eerste instantie denk je bij ‘functionele kledij’ misschien aan luiheid. Voor Van Bo getuigt het echter van eerlijkheid en puurheid. Hij heeft andere, belangrijkere dingen om zich het hoofd over te breken. Want hij houdt zich dag in, dag uit bezig met stedelijke toekomstscenario’s, woningnood en voertuigen die ons van A naar B moeten brengen. Als we hem vragen naar zijn visie op de ruimte van morgen, begint hij enthousiast honderduit te vertellen, gaan zijn ogen schitteren en zetten zijn handen zijn woorden kracht bij.

“Iedereen op aarde verdient een eigen plek. We zijn met ca. 7 miljard mensen. Iedereen heeft zijn eigen 40-50 vierkante meter. Weet je wel hoeveel ruimte je dan nodig hebt? De aarde is wellicht te klein voor ons allemaal”, zegt hij. Gevolg? We moeten onze visie op en ons gebruik van de ruimte bijsturen. En die overtuiging bracht hem tot zijn tot nu toe bekendste project: het vierkantemeterhuis. 1 op 1. Dat is alles wat hij ons biedt. Je kunt je dan afvragen hoe alles daarin moet passen. Maar de definitie van ‘huis’ neemt hij hier niet letterlijk. Want Van Bo is niet alleen architect, maar ook kunstenaar.

 “Als we het hebben over levensruimte, spreken we altijd in termen van cijfers en vierkante meter, maar is dat wel wat levensruimte écht betekent?”, vraagt hij zich af. Klopt het dat meer plaats ook meer geluk betekent? Van Bo vraagt ons hoeveel plaats we nu eigenlijk écht nodig hebben om gelukkig te zijn, maar geeft ons geen pasklaar antwoord.

In zijn eigen woning in Berlijn begint hij zijn ideeën over een multifunctioneel gebruik uit te werken: “Ik woon samen met mijn vrouw en onze twee kinderen en we hebben al onze beschikbare ruimte ingrijpend veranderd. We hebben nog niet besloten welk kind welke kamer krijgt en waar wij gaan slapen. Alles verandert momenteel. Onze kinderen veranderen ons.” Ze delen niet alleen hun bed met de kinderen, hij gelooft ook rotsvast in de sharing economy. “We hebben de mond vol over eten en kleding verspillen, maar waarom heeft niemand het over al die ruimte die we verspillen?”, aldus Van Bo Le-Mentzel.

Fascinatie voor piepkleine ruimtes.

Als Van Bo het heeft over ‘thuis’, dan gaat het over zoveel meer enkel vier muren. De visionair droomt van huizen op wielen. E-mobiliteit, ontdaan van het traditionele ontwerp van de auto. We hebben de vrijheid om deze ruimte anders in te vullen, als we geen rekening meer hoeven te houden met een plompe motor. Hij schetst een vierkantemeterhuis in een elektrische auto. “Zou het niet supercool zijn om niet van thuis naar je werk te hoeven rijden, maar je hele huis mee te kunnen nemen naar waar je graag zou werken?”, vraagt hij.

Van Bo’s enthousiasme neemt toe wanneer hij het heeft over technologische vooruitgang en autonoom rijden: “Waarom zouden we ons moeten concentreren op het verkeer wanneer we net zo goed met onze kinderen bezig kunnen zijn, en bijvoorbeeld gezellig samen in de auto kunnen ontbijten?” Hij ziet “e-mobiliteit als de boodschapper van een nieuw tijdperk” en als de kans om nieuwe wegen in te slaan, om steden zo vorm te geven dat ze voor iedereen open en toegankelijk zijn.

Van weinig veel maken.

In zijn onophoudelijke zoektocht naar nieuwe innovatieve toekomstscenario’s richtte Van Bo initiatieven op als de Tiny House University aan de Berlijnse Bauhaus Campus en nodigt hij de maatschappij uit om daaraan deel te nemen en eraan mee te bouwen. Om zijn dromen van multifunctionele ruimtes na te streven, zou Van Bo zelfs zover gaan dat hij zijn eigen woning deelt met vreemden. “Als ik ‘s morgens mijn huis verlaat, waarom zou ik anderen er dan niet in laten werken als ze dat graag willen?”, vindt hij. Voor een intelligente uitwerking daarvan én van het concept Connectivity, “zouden alle beschikbare woningen, huizen en ruimtes in een soort bibliotheek of app moeten worden gebundeld en gedeeld, om niet zoveel bestaansmiddelen te verspillen.”

 

 

Het vierkantemeterhuis in de natuur.
Van Bo kijkt naar de onderdelen van zijn vierkantemeterhuis.
Van Bo zet zijn vierkantemeterhuis op.
Zou het niet supercool zijn om niet van thuis naar je werk te hoeven rijden, maar je hele huis mee te kunnen nemen naar waar je graag zou werken?
Van Bo Le-Mentzel

VAN BO LE-MENTZEL

Van Bo Le-Mentzel is gediplomeerd ingenieur en architect, maar daarnaast ook kunstenaar, ontwerper en innovator. Hij doceerde als gastdocent al Design aan de Hamburgse hogeschool voor beeldende kunsten, sprak op de TEDx-conferentie en maakt zelf geen onderscheid tussen werk en vrije tijd. Druk of geld zijn voor hem geen enkele motivatie, maar hij wordt gedreven door vertrouwen en vrijheid. Hij is er rotsvast van overtuigd dat ideeën tot leven komen wanneer iedereen eraan meewerkt.

Portret van Van Bo Le-Mentzel.

Uw browser blijkt niet up-to-date te zijn.

Het kan zijn dat onze website hierdoor niet optimaal werkt.
We raden u een update van uw webbrowser aan!

De nieuwste versie staat telkens en overal garant voor een goede internetervaring.

Bedankt voor uw bezoek en veel plezier,
uw Volkswagen-team.