Anna en Marcus op hun boerderij in Brandenburg.

Visions of now:
Viertel \ Vor Magazine

Visions of now:
Viertel \ Vor Magazine

Tussen gezonde buitenlucht en liefde voor het drukke stadsleven.

“Dankzij de rust kunnen we hier volledig ontspannen. Daarom zijn we ook zo graag hier buiten.” We brachten Anna en Marcus een bezoekje op het platteland, om het met hen te hebben over hun leven daar, duurzaam denken en hun visie op mobiliteit. Ze hebben een boerderij in Brandenburg. Met vijf schapen en een kat, die simpelweg “Katze” heet. Ze zijn naar hier gekomen om toe te kijken hoe groenten en fruit groeien. En dat groeien kan je bijna horen, zo stil is het hier in vergelijking met het amper 100 km verderop gelegen Berlijn en hun buitenverblijf in Neukölln.

Want eigenlijk houden Anna en Marcus wel van het Big City Life, compleet met luide cafés, multiculturele restaurants en een hoop mensen op straat. Daarvan getuigen ook hun witte sneakers, die je niet bepaald zou verwachten op een ecologische boerderij. “We wilden eens weg uit de overload aan prikkels en dingen”, vertelt Anna. Minder huizen, minder mensen, minder gedoe. In hun huis in Neukölln vertaalt minimalisme zich in een reuzegrote witte muur. “Bijna een museumruimte – je kunt de vrijheid er bijna voelen”, knikt Marcus. Maar nu kijkt hij uit het raam naar zijn één hectare grote tuin, waarachter zich nog meer velden uitstrekken. Échte vrijheid. Meer natuur, meer familietijd, meer ruimte. “Hier staan we vlakbij veranderingen en processen, of dat nu seizoenen zijn of dieren die hun vacht aanpassen aan winter en zomer ... Dan zie je pas echt hoe lang iets duurt.”

--:--

Die mentaliteit vertaalt zich ook in hun lijfspreuk ‘less is more’, die niet alleen van toepassing is op hun privéleven maar zich ook weerspiegelt in hun online tijdschrift. In Viertel \ Vor draait alles om duurzaamheid in al zijn aspecten. En nee, werkbeschrijvingen voor breiwerkjes vind je er niet. Wel scherpe kritiek op de wegwerpmaatschappij en fastfashion. Als alternatief worden nieuwe, innovatieve labels en initiatieven voorgesteld. Anna en Marcus zijn zich er terdege van bewust dat onze maatschappij niet van vandaag op morgen kan overschakelen op duurzaamheid.

Design, kwaliteit en duurzaamheid.

“Mensen kopen geen dingen meer met het oog op de toekomst. Mensen kopen dingen om ze nú te hebben, meer niet. En dat is je reinste onzin”, zegt Anna, terwijl ze aan haar koffie nipt. In plaats van nog meer rommel op onze planeet los te laten, kiest het koppel liever voor duurzame producten, die ook visueel aantrekkelijk zijn. “Mensen kopen dingen omdat ze mooi zijn. Daarom is design ook zo belangrijk”, aldus Marcus. Een product dat echt goed ontworpen is, wordt langer mooi gevonden en dus bijgehouden. En als dan ook nog eens de kwaliteit van dat product meezit, is het eigenlijk per definitie al duurzaam, vindt Marcus. Hoewel ze houden van hun idyllische plattelandsleven, missen ze wel het nauwe contact met hun vrienden. Om te kunnen genieten van het beste van twee werelden, rijden ze dus vaak heen en weer. Vrijheid betekent voor hen zich vrij kunnen bewegen.

Vandaag Berlijn, morgen Brandenburg.

Uiteraard zijn ze zich bewust van hun ecologische voetafdruk en zijn ze steeds op zoek naar nieuwe manieren om die te verkleinen. “Het belangrijkste voor ons is dat een auto zo weinig mogelijk CO2 uitstoot”, zegt Marcus. Een elektrische auto dus. Liefst met een zo groot mogelijk rijbereik. Tijdens ons interview vertelt hij met de glimlach honderduit over zijn toekomstvisie. Daarin zijn verbrandingsmotoren onnoemelijk luid en een elektrische auto lekker stil en elegant. Zowel op de kasseien in Neukölln als wanneer hij naast zijn schapen parkeert.

Nog een droom van Marcus is dat e-mobiliteit niet alleen meer weggelegd is voor de grootverdieners: “Als je de maatschappij wil veranderen, dan moet zo'n auto ook voor iedereen betaalbaar zijn.” Anna komt de kamer weer in en knikt heftig als ze hoort dat we het over uitstootarme auto’s voor iedereen hebben.  Want allebei zijn ze van mening dat duurzaamheid geen luxe mag zijn.

De ID.-conceptauto rijdt over een veldweggetje.
Vooraanzicht van de ID.-conceptauto
Achteraanzicht van de ID.-conceptauto
Ik vind vooral dat als je de maatschappij wil veranderen, de auto voor iedereen betaalbaar moet zijn. Want ik ben algemeen gezien van mening, wij allebei trouwens, dat duurzaamheid geen luxe mag zijn.
Marcus Werner

VIERTEL \ VOR MAG

Anna en Marcus komen oorspronkelijk allebei uit de communicatiesector, zij als journaliste, hij als fotograaf/videoregisseur. In 2016 besloten ze hun leven om te gooien. Die ommezwaai kwam er in de vorm van Viertel \ Vor, een online tijdschrift waarin ze innovaties, mensen en producten voorstellen die voor hen het gedachtegoed ‘wat écht telt’ belichamen. De naam Viertel \ Vor verwijst naar de symbolische 15 minuten die ons als mensheid nog resten om het met onze planeet over een andere boeg te gooien.

Portret van Marcus en Anna.