Bearcubs samen met de ID.-conceptauto

Visions of now:
Bearcubs

Visions of now:
Bearcubs

Natuurlijke klanken en digitale beats.

Jack aka Bearcubs is nog maar pas verhuisd van Londen naar Berlijn. Van de ene wereldstad naar de andere. “Ik heb soms nood aan een nieuwe omgeving. Nieuwe inspiratie, nieuwe mensen, nieuwe ervaringen”, vertelt hij. Berlijn is niet nieuw voor Jack, en bij ieder bezoek liet hij zich leiden door de sfeer en energie van de stad. Nu woont hij hier al twee maanden en speelt hij in de hipste clubs van de hoofdstad. 

De inspiratie voor zijn unieke sound vindt Jack vaak in de sfeer van een geslaagde avond, die hij ‘s nachts omzet in muzikale vorm. Voor zijn creatieve proces absorbeert Jack zijn dagelijks leven. Dat was al altijd zo. Hij houdt indrukken en nieuwe ontmoetingen vast en tikt ze onderweg alvast uit met zijn smartphone. Soms komen daar gebruiksklare teksten uit voort, soms enkel een concept of de aanzet voor een nieuwe song. “Zodra ik al die kleine ideeën heb gebundeld, trek ik de studio in en maak er iets van; wek ik ze tot leven”, legt hij uit.

--:--

Hoewel hij digitale apparaten gebruikt om muziek te maken, vindt Jack het ook belangrijk dat zijn muziek menselijk klinkt: “Ik zing op mijn tracks, omdat ik vind dat een stem onmiddellijk voor een natuurlijk element zorgt.” Het liefst hoort hij elektronische klanken, die hij zo verwerkt dat ze bijna organisch klinken. Maar andersom geldt dat ook, zoals regendruppels die hij gebruikt als beats. De overgang van analoge naar digitale tonen werkt inspirerend en dat bracht Jack ertoe om wat te experimenteren. “Ik ontwikkelde een laserharp die je kan aansluiten op de computer en synthesizers die worden aangestuurd door onderbroken lichtstralen”, vertelt hij. Jack toont ons zijn uitrusting en demonstreert zijn sampler. “Je kan er ieder soort muziekstuk of geluid mee bewerken, of je dat nu eerst zelf hebt gemaakt, hebt opgenomen of ergens hebt gedownload”, legt hij uit.

Een heel orkest door een druk op een knop.

“Op mijn eentje ik heb met mijn digitale uitrusting bijna dezelfde mogelijkheden als een heel orkest!” Om als Bearcubs succes te boeken had hij zich dus gerust de moeite kunnen besparen om eerst jarenlang instrumenten zoals slagwerk, piano en gitaar te leren spelen. Dankzij steeds slimmere software heb je bovendien niet meer absoluut een dure studio nodig om professioneel muziek te maken. Iedereen kan het. 

Dat het zo eenvoudig wordt en dat ideeën steeds gemakkelijker en directer vorm krijgen, vindt Jack een fascinerend gegeven. Maar het hele proces van het loutere idee tot de afgewerkte track zou hij toch graag nog wat verder inkorten.

Experimenten met geluid.

“Nog beter zou zijn als ik mijn hoofd op een computer kon aansluiten, zodat uit mijn ideeën meteen muziek ontstaat”, zegt hij. Maar hier houdt het voor hem niet op. Hij hoopt dat er door slimme digitalisering niet alleen nieuwe mogelijkheden ontstaan op het vlak van muziekcreatie. In zijn hoofd ziet hij zich al geruisloos door zijn omgeving bewegen terwijl hij zich onderweg volop kan toeleggen op het omzetten van indrukken en geluiden in muziek, in plaats van zich op het verkeer te moeten concentreren.

Bearcubs mixt een song met de knoppen van zijn sampler.
Bearcubs gezien door de ruiten van de ID.-conceptauto
Portret van Bearcubs.
Ik ontwikkelde een laserharp die je kan aansluiten op de computer en synthesizers die worden aangestuurd door onderbroken lichtstralen.
Bearcubs

BEARCUBS

Jack Ritchie is 26, komt uit Londen en is als singer-songwriter bekend onder de naam Bearcubs. In 2017 bracht hij de single ‘Underwaterfall’ uit, die hoge toppen scheerde en hem meteen internationale bekendheid opleverde. In 2018 volgde zijn eerste album ‘Ultraviolet’ en ook hier overtuigt hij met zijn unieke sound, meerstemmige vocals en verschillende synthesizers.

Portret van Bearcubs.

Dit kan je ook interesseren:

Voor op de toekomst: de ID. Vizzion

Visions of now: Van Bo Le-Mentzel

De toekomst op z'n best: designcheck bij de ID. Crozz

Visions of now: Via Grafik

Visions of now: Viertel \ Vor-magazine

De toekomst staat voor de deur: de ID.3

Dit kan je ook interesseren: