Leo geleund tegen de ID.-conceptauto

Visions of now:
Via Grafik

Visions of now:
Via Grafik

Digitale kunst bouwen.

“Er ontstaat een visueel resultaat, zonder enige vorm van fysieke weerstand”, vertelt Leo. Hij is graficus en maakt deel uit van Via Grafik, een designcollectief en designstudio met oorsprong in de graffitikunst. Het is voor het eerst dat hij van dichtbij kennismaakt met virtual reality en speciaal voor ons probeerde hij een 3D-software uit die het mogelijk maakt om in de virtuele realiteit te schilderen en te tekenen. Het eindresultaat: een driedimensionaal en digitaal kunstwerk dat hij rondom de ID.-conceptauto heeft gecreëerd.

Met zijn warrige haren, fijne gelaatstrekken en monkellachje zou je niet verwachten dat Leo vroeger een begenadigd graffitikunstenaar was. En toch was dat precies wat hij was. Hij vertelt ons hoe het allemaal begon: op de speelplaats op school. “Er heerste toen een subculturele context: je skate rond op je board, je vrienden beginnen hun namen op muren te schrijven en dan probeer je dat na te doen, te imiteren.” Met de spuitbus in de hand leert hij te vertrouwen op zijn intuïtie en bewegingen, en op het feit dat daaruit een sterk resultaat kan ontstaan.

--:--

Zijn stijl verandert, evolueert en ondervindt invloeden van verschillende genres. “Ik wil dat mijn werk vanaf de eerste oogopslag werkt. Het moet knallen!” Het digitale beeld dat hij ontwerpt terwijl wij naast hem in de studio staan, plaatst de ID.-conceptauto in een ongewone setting. Leo wil echter ook dat mensen gefascineerd blijven, lange tijd geboeid blijven door de details. 

De 3D-controllers, die met de VR-bril over zijn ogen werken als een multifunctioneel penseel, is hij snel gewoon en het fascineert hem hoe intuïtief hij ermee kan werken. “Ik druk erop en krijg direct een visueel effect”, zegt Leo en hij legt uit dat hij daardoor snel en onbevreesd kan werken, omdat hij iedere stap ook meteen weer ongedaan kan maken. “Ik reageer altijd op hetgeen er al is en zo ontstaat alles stap voor stap. Ik heb er totaal geen idee van hoe het eindresultaat er moet uitzien.” Virtual reality is zijn nieuwe speelplaats. 

Analoog omgezet in digitale kunst.

Hoewel Leo zelfbewust de VR-bril en controllers hanteert, weet hij niet precies hoe hij dat allemaal moet noemen. Wat doet hij eigenlijk? Schilderen is het niet, want het is in 3D. Creëren neigt te zeer naar grootheidswaanzin. Hij besluit het dan maar ‘bouwen’ te noemen. Wij kregen de indruk dat Leo zich op zijn nieuwe speelterrein best wel goed voelde. Het intuïtieve concept van de software laat hem zijn graffiti-ervaring aanwenden om er meteen mee aan de slag te gaan. Het is indrukwekkend hoe snel Leo de nieuwe technologie onder de knie heeft. “Je voelt onmiddellijk wat een enorm potentieel hierin schuilgaat”, vindt hij. Een gelijkaardige, intuïtieve interactie met slimme technologie kan hij zich ook in de auto voorstellen. “Honderd knopjes en verborgen functies zijn ergerlijk”, vindt Leo.

Spelenderwijs nieuwe mogelijkheden ontdekken.

Zo zou spraakbesturing en een eenvoudig, voor zichzelf sprekend ontwerp de bediening nog kunnen vergemakkelijken. Want omgaan met speelse en gemakkelijk aan te leren toestellen kan bijzonder boeiend zijn. Daar is Leo het levende bewijs van. Vanuit het niets reuzegrote vormen in een ruimte creëren, is duidelijk leuk en ziet er bovendien behoorlijk indrukwekkend uit. Leo knikt: “Ja, je voelt je heer en meester in de ruimte.” Een paar minuten later vraagt hij het team om een ladder. Zijn experiment heeft hem dan toch tot grootheidswaanzin gedreven: zijn arm is niet lang genoeg voor zijn driedimensionale, digitale kunstwerk.

Leo zet de VR-bril af.
Leo staat met de VR-bril over zijn ogen in de natuur.
Leo plant de volgende stappen voor zijn 3D-kunstwerk.
Ik reageer altijd op hetgeen er al is en zo ontstaat alles stap voor stap. Ik heb er totaal geen idee van hoe het eindresultaat er zal uitzien.
Leo Volland

LEO VOLLAND

Leo Volland komt oorspronkelijk uit Heilbronn, maar woont al verschillende jaren in Berlijn. Sinds de late jaren 90 is hij een vaste waarde in de graffiti en streetartscene. Samen met vrienden richtte hij kunst- en designcollectief Via Grafik op. Leo’s experimentele manier van werken, van installaties tot een ongezien gebruik van kleuren, heeft hem nationale bekendheid opgeleverd en zijn kunst is tegenwoordig niet alleen meer op straat, maar ook in galerieën en op tentoonstellingen te bewonderen.  

Portret van Leo Volland.

Dit kan je ook interesseren:

Voor op de toekomst: de ID. Vizzion

Visions of now: Van Bo Le-Mentzel

De toekomst op z'n best: designcheck bij de ID. Crozz

Visions of now: Bearcubs

Visions of now: Viertel \ Vor-magazine

De toekomst staat voor de deur: de ID.3

Dit kan je ook interesseren: