Volkswagen Travel with ID: reistips

Reistips voor elektrische (Volks)wagens

Alles wat je moet weten om je autovakantie vlekkeloos te laten verlopen!

Reizen met een elektrisch voertuig was nog nooit zo gemakkelijk. De laatste jaren is de Europese laadinfrastructuur sterk uitgebreid terwijl de meeste EV’s vandaag de dag een bruikbare autonomie én een gedegen koffervolume voorleggen. Bij de Volkswagen ID.7 Tourer lopen die kerngetallen zelfs op tot 707 km rijbereik en 1840 l bagageruimte. Maar toch is een goede voorbereiding geen overbodige luxe. Waar je op moet letten, wat je zeker moet meenemen en hoe je zo’n elektrische autovakantie het beste aanpakt: dat ontdek je in onze uitgebreide Travel with ID.-gids voor de zomermaanden.

Onze reistips zijn overzichtelijk ingedeeld in vijf handige categorieën:

Voor je vertrekt

Laadkabels
Er bestaan drie types laadkabels: eentje voor klassieke stopcontacten, eentje voor AC-laadpalen tot 22 kW en dikke laadkabels voor snellaadpalen. Met die laatste hoef je geen rekening te houden, want die hangen vast aan de DC-laadpalen van o.a. Ionity. De 230V-kabel met een gewone stekker dient louter als reserve, maar de gele AC-kabel is nodig om in steden of in parkeergarages op te laden.

Laadpassen
Hoewel steeds meer laadpalen —en dan vooral DCsnelladers— een contactloze betaalfunctie hebben voor kredietkaarten, doe je er goed aan om minstens 1 en liefst 2 laadpassen op zak te hebben. Daarmee kan je zo goed als overal opladen, vaak aan een vooraf vastgelegd tarief. Informeer bij je dealer naar de modaliteiten van een D’Ieteren Energy-laadpas en/of een laadkaart van Volkswagen WeCharge.

Banden
Het contact tussen je wagen en het wegdek wordt gegarandeerd door 4 contactoppervlakken ter grootte van een postkaart. De staat van je banden kan dus maar beter optimaal zijn voor vertrek, zowel wat de profieldiepte als de geadviseerde druk betreft. Die laatste vind je op een sticker aan de binnenkant van de bestuurdersdeur en varieert naargelang de belading van de wagen. Vraag je dealer desgewenst om advies!

Trekhaakkoffer
Tijdens de zomermaanden zie je overal dakkoffers. Maar wist je dat een trekhaakkoffer de betere oplossing is voor elektrische voertuigen? Door de plaatsing op de trekhaak heeft zo’n koffer die minder invloed op het stroomverbruik. Bovendien is laden en lossen vanop de begane grond een stuk handiger dan op het dak van een auto. De koffer kan er tot slot makkelijk af om de fietsendrager die erbij hoort te gebruiken.

Remaining time, --:--

Routeplanning

Volkswagen applicatie
De Volkswagen app is letterlijk een afstandsbediening voor je elektrisch ID.-model. Download ze in de Apple App StoreOpens an external link of de Google PlayOpens an external link, koppel ze aan je wagen en ontsluit tal van mogelijkheden. Zoals er zijn: controleren waar je wagen geparkeerd staat, of hij goed gesloten is en hoeveel rijbereik je nog hebt. Natuurlijk horen daar ook onlinediensten bij, die het leven met een Volkswagen ID. nog makkelijker maken..

Routebegeleiding
Ook het reisdoel kan je op de Volkswagen-applicatieOpens an external link ingeven en naar je wagen zenden. Doe je dat liever op het infotainmentscherm zelf, dan krijg je een handig overzicht van alle laadstops en het precieze routeverloop. Pas eventueel je vertrekuur aan om niet tijdens de piekuren te moeten laden. Vertrek liever iets vroeger en stop niet rond de middag om de grootste drukte aan de laadstations te vermijden.

Navigatie-opties
Hoe het navigatiesysteem de route berekent, bepaal je voor een deel zelf. Natuurlijk houdt het GPS-systeem rekening met vertragingen en andere verkeersinformatie, maar je kan er ook voor kiezen om tol- of snelwegen te vermijden. Wie evenwel zo efficiënt mogelijk wil reizen met zijn elektrische Volkswagen, die schakelt de optie ‘e-Routeplanner’ steevast in om niet voor verrassingen komen te staan

Ritgegevens
Op langere trajecten kan je veel leren van de ritgegevens in het algemeen en de verbruiksgegevens in het bijzonder, niet in het minst aan welke snelheid je EV het zuinigst is.  Dat kan bij Volkswagen door het gemiddeld stroomverbruik te monitoren op het infotainmentscherm. Op de 15-inch display van de ID.7 (Tourer)Opens an external link kan je het homescreen zelfs aanpassen om de ritgegevens groot en in detail weer te geven

Remaining time, --:--

Onderweg

Snelheid
De meeste bestuurders hebben de neiging om op de snelweg de maximaal toegelaten snelheid te hanteren. Toch rij je met een EV beter 110 km/u dan 120 km/u of 130 km/u, omdat het stroomverbruik boven de 110 km/u exponentieel toeneemt. Het scheelt nauwelijks in tijd, maar aan 110 km/u verbruik je wel gemiddeld 20% minder dan aan 120 km/u. Op een lange reisdag kan dat één laadstop schelen.

Cruisecontrol
Met cruisecontrol rijden is niet alleen constanter en bijgevolg aangenamer voor de passagiers, het is ook een stuk zuiniger dan zelf de snelheid te moduleren. Moderne snelheidsregelaars houden bovendien een veilige afstand tot voorliggers, terwijl state-of-the-art systemen zoals Travel Assist van Volkswagen de versnelling, de remwerking én de stuurinput ondersteunen - zelfs als de cruisecontrol uitgeschakeld is.

Airconditioning
Wie altijd een constante temperatuur in de cabine wil, die gebruikt best de Auto(matische) stand van de airconditioning. Wie daarbij ook nog eens zo min mogelijk energie wil verbruiken, die zet de Auto-stand op de laagste intensiteit en beperkt het verschil tussen de buiten- en de binnentemperatuur zoveel mogelijk. In de Volkswagen ID.7 kan de optionele stoelkoeling soelaas bieden tijdens de warmste
dagen.

Pas je rijstijl aan
Het is verleidelijk om de elasticiteit van een elektromotor aan te spreken. Toch is het beter om de Sport-stand tijdens lange ritten te negeren en voor de Eco-modus te opteren. Die schroeft het vermogen en de reactie van het acceleratiepedaal terug om de autonomie te maximaliseren. Heb je plots toch meer vermogen nodig, bijvoorbeeld om in te voegen, dan moet je het rechterpedaal gewoon dieper intrappen.

Remaining time, --:--

Opladen

Efficiënt opladen
In het bereik van 20 tot 80% laadt de accu van een elektrisch voertuig het snelst. De percentages eronder en erboven nemen meer tijd in beslag, wat EV-rijders stimuleert om uiterlijk bij 20% een laadstop in te plannen. Op het infotainmentscherm kan je instellen bij welk percentage de laadsessie moet stoppen, wat vooral handig is als je tijdens de laadbeurt zelf ook een pitstop maakt en niet bij je wagen blijft.

Klimaatregeling
Als het echt warm is, heeft de klimaatregeling veel energie nodig om de hete cabine af te koelen. Daarom start je dat proces best al op tijdens het laden, wanneer de wagen nog aan de stekker hangt. Programmeer de gewenste vertrektijd en -temperatuur dus niet alleen ’s morgens, maar ook tijdens langere laadstops. Zo verspil je geen vers getapte energie als de wagen in de vlakke zon moet opladen.

Denk vooruit
Aan het einde van een lange rit hebben veel reizigers de neiging om zo snel mogelijk naar de eindbestemming te rijden. Toch is het raadzaam om de batterij van je EV opnieuw tot 80% te laden alvorens je de grote verkeersassen verlaat. Zo kom je ter plaatse —zeker als dat in een afgelegen gebied is— niet voor verrassingen te staan en heb je altijd voldoende energie om de volgende uitstap aan te vatten.


Remaining time, --:--

Ter plaatse

Boeken
Niet alleen de publieke laadinfrastructuur gaat erop vooruit, ook hotels en vakantiewoningen zijn steeds vaker uitgerust met een laadpunt voor elektrische voertuigen. Ga daarom bij de boeking na of je gewenste accommodatie een laadpaal heeft, want dat maakt het verblijf ter plaatse een stuk praktischer. Controleer de beschrijving of contacteer de eigenaar om eventuele kosten correct in te kunnen schatten.

Aankomst ter plaatse
Het is een goede gewoonte om je EV meteen in te pluggen bij aankomst op de locatie. Op verplaatsing geldt het motto ‘plug je wagen altijd in als de kans zich aandient’ immers nog meer. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en is de batterij altijd voldoende gevuld om weer te vertrekken. AC-laden aan lagere vermogens neemt immers meer tijd in beslag, die je meestal niet hebt als je erop uit wilt trekken.

Parkeren
Staat de laadpaal in kwestie niet op een privéterrein maar op het publieke domein, dan kunnen er parkeerwetten van kracht zijn. Ga daarom altijd na hoe de parkeersituatie precies is, of er een tijdslimiet geldt tijdens het opladen en of betalend parkeren er van kracht is. Is dat het geval, dan check je best ook de parkeertarieven. Die kunnen bij langere laad-en parkeersessies fors oplopen in populaire steden.

Opletten voor fraude
De laatste tijd duiken er geregeld berichten op over fraude met QR-codes (quishing). Als je zo’n code gebruikt om een laad- of parkeersessie te betalen, controleer dan goed of de betaalpagina wel degelijk naar het juiste parkeerbedrijf of de correcte provider verwijst alvorens je bankgegevens in te geven. Ook daarom is een laadpas of -token met een contactloze betaling altijd de veiligere optie.

Remaining time, --:--

Terminologie

EV-termen die we jou graag wat verduidelijken

We Charge en D’Ieteren Energy

Volkswagen d'Ieteren Energy

Zowel Volkswagen als diens Belgische invoerder D’Ieteren hebben samen met tal van Europese partners een heel ecosysteem aan laadpalen en -oplossingen uitgewerkt. Dankzij We ChargeOpens an external link —dat overeenkomt met de laadpaalsuggesties in de ID.-navigatie— heb je toegang tot 800.000 laadpunten over heel Europa, waaronder het snellaadnetwerk van Ionity.

D’Ieteren EnergyOpens an external link biedt thuislaadstations aan maar ook een laadpas die tienduizenden laadpalen (inclusief Ionity en Fastned) omvat en net als We Charge een handige tool biedt om onderweg zorgeloos op te laden.

Je Volkswagen-dealer Opens an external linkverschaft graag de nodige informatie over beide diensten.