Opladen & rijbereik

Hoe kan ik betalen?

Met een elektrische auto beschik je over verschillende mogelijkheden om eenvoudig en vlot te betalen: via app, laadkaart of kredietkaart. Zo hoef jij enkel nog de verbinding met het laadstation te maken. En het beste is nog dat er openbare laadstations bestaan waar het laden doorgaans helemaal gratis is.

Laadpaal waar met een laadkaart betaald kan worden.

Stopcontact en laadstation

Wie zijn elektrische wagen thuis oplaadt via een laadstation, betaalt de stroom daarvoor gewoon met de volgende elektriciteitsfactuur.

Elektrisch voertuig dat thuis aan een wallbox wordt opgeladen

Openbare laadpalen

Ook het laden aan betalende openbare laadpunten in de stad of op de snelweg, is supereenvoudig: als bestuurder van een elektrische wagen, kiest u een leverancier, die uw laadkosten in rekening brengt. Die leverancier wordt aangeduid met de afkorting MSP (Mobility Service Provider) en zal u een laadtarief aanbieden dat aan uw behoeften beantwoordt, net zoals voor uw mobiele telefonie: u kunt de afzonderlijke opties afstemmen op uw individuele behoeften en het verbruik van uw wagen. Ook als de MSP van uw keuze niet is gekoppeld aan een bepaald laadpunt, kunt u dat punt toch gebruiken door de operator van het laadpunt (CPO of Charge Point Operator) rechtstreeks te betalen, bijvoorbeeld met een kredietkaart.

Elektrisch voertuig dat bij een openbaar laadstation wordt geladen

Betaalmethodes

Iconen voor de betaalmogelijkheden app, laadkaart of NFC-communicatie

Om uw stroomverbruik te kunnen aanrekenen, moet het laadpunt weten wie u bent. Naargelang de leverancier kunt u inloggen met een laadkaart of app (contactloos betalen of een QR-code). Kies gewoon de formule die het best bij u past. De kosten worden dan aangerekend met behulp van uw opgeslagen betaalwijze (bv. domiciliëring, PayPal of kredietkaart). Bij wijze van alternatief kunt u ook de ‘ad hoc’-betaaloptie gebruiken en de CPO (Charge point Operator) rechtstreeks betalen met een kredietkaart. De meeste tarieven houden rekening met de laadtijd.

Plug & Charge (ISO-interface)

Laadkaart met aangesloten laadkabel

Om het laadproces nog eenvoudiger te maken, zal er in de toekomst een nieuwe laadoplossing mogelijk zijn. Met deze technologie, beter bekend als Plug & Charge, zullen uw authenticatiegegevens eenmalig in de auto worden opgeslagen. De laadstations weten dan wie u bent. Een bijzonder praktische oplossing. Deze technologie zal na 2020 mogelijk worden geïntroduceerd.

Gratis laden

Behalve betalende laadpunten zijn er ook heel wat openbare laadstations waar u gratis kunt laden, bijvoorbeeld in de parkings van grote supermarkten of meubelwinkels. Zo wordt shoppen nog leuker!

Een elektrische auto die gratis aan het laden is voor een meubelwinkel.

Nu aanmelden en zijn tijd vooruit zijn

Ontvang regelmatig updates over de ID.3, ID.-familie en de elektrische mobiliteit van morgen.

Dit kan je ook interesseren:

De technologie van de toekomst onder de loep: elektromobiliteit op de proef gesteld

Hoe ver kan ik rijden?

Visions of now: Viertel \ Vor-magazine

De toekomst staat voor de deur: de ID.3

Dit kan je ook interesseren: